Tezaur compus din 18 monede de aur descoperit la mănăstirea Frumoasa din Iași jpeg

Tezaur compus din 18 monede de aur descoperit la mănăstirea Frumoasa din Iași

📁 Muzee
Autor: Redacția
🗓️ 30 august 2018

Un tezaur compus din 18 monede de aur a fost descoperit în Ansamblul Mănăstirii Frumoasa din Iași, în contextul lucrărilor de restaurare. Tezaurul a fost predat Muzeului de Istorie a Moldovei, unde va fi expus în cel mai scurt timp după îndeplinirea procedurilor de clasare și înregistrare. 

”În cadrul cercetărilor arheologice preventive coordonate de către dr. Mădălin-Cornel Văleanu, cercetător științific I la Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, în contextul restaurării Ansamblului Mănăstirii Frumoasa din Iași, monument istoric de importanță națională, a fost descoperit, în perioada de 7 - 10 august 2018, un tezaur compus din 18 monede din aur”, informează un comunicat al Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.

Monedele se aflau într-un mormânt parțial deranjat, cântăresc în total 63 g de aur și au fost bătute între anii 1516 și 1591 în ateliere din Olanda, Prusia, Silezia, Austria, Ungaria și Transilvania.

Având în vedere structura monetară a tezaurului și starea de conservare excepțională a monedelor, acestea vor fi supuse procedurii de clasare în conformitate cu legislația în vigoare și vor fi înregistrate în patrimoniul Muzeului de Istorie a Moldovei.

”Asigurăm publicul pe această cale că tezaurul va fi expus în cel mai scurt timp după îndeplinirea tuturor pașilor implicați în procedura sus menționată, precizează comunicatul citat.

Tezaur monede Frumoasa 1 jpg jpeg

Foto: Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași