Testamentul regelui Ferdinand, un document mi┼čc─âtor, ├«mpreun─â cu ziarul Adev─ârul jpeg

Testamentul regelui Ferdinand, un document mi┼čc─âtor, ├«mpreun─â cu ziarul Adev─ârul

Autor: Redac╚Ťia

20 iulie 1927. Regele Ferdinand I ├«┼či d─âdea ultima suflare la Sinaia, dup─â o grea suferin┼ú─â cauzat─â de un cancer galopant de colon. L─âsa ├«n urm─â o Rom├ónie ├«ntregit─â, dar ├«nc─â firav─â, care avea s─â depl├óng─â dispari┼úia sa, a unui important st├ólp al ┼ú─ârii.

Coroana avea s─â-i revin─â nepotului s─âu, Mihai, ├«n v├órst─â de 5 ani, iar conducerea ┼ú─ârii unei regen┼úe formate din principele Nicolae, unchiul s─âu, patriarhul Miron Cristea ┼či Gheorghe Buzdugan, pre┼čedintele ├Änaltei Cur┼úi de Casa┼úie. Unul dintre cele mai importante momente de dup─â moartea regelui Ferdinand, citirea testamentului acestuia, a fost pe larg prezentat de c─âtre ziarul ÔÇ×Adev─ŤrulÔÇť, edi┼úia din 23 iulie 1927. Sub titlul ÔÇ×Un document mi┼čc─âtorÔÇť, jurnali┼čtii de la ÔÇ×Adev─ŤrulÔÇť au relatat ├«ntr-un articol emo┼úionant contextul deschiderii testamentului celui care a fost supranumit ÔÇ×├ÄntregitorulÔÇť:

ÔÇ×Pe c├ónd trupul lipsit de via┼ú─â al regelui Ferdinand z─âcea ├«nc─â pe catafalcul din Sinaia, sufletul lui g─âsea prilejul s─â mai vorbeasc─â o dat─â ┼ú─ârii prin documentul emo┼úionant care e testamentul s─âu. Limbajul pe care r─âposatul rege ├«l ┼úine ├«n acest document conceput ├«ntr-o frumoas─â form─â literar─â, e plin de noble┼úe ┼či p─âtruns de o rar─â eleva┼úie moral─â. R─âsun├ónd dincolo de moarte, m─ârturisirile, sfaturile ┼či ├«ndemnurile celui disp─ârut apar cu at├ót mai pure ┼či deci cu at├ót mai impresionante.

O lec┼úie de bun─â cuviin┼ú─â, patriotism ┼či ├«n┼úelepciune este acest document. Un arc peste timp despre ceea ce a ├«nsemnat dragostea de ┼úar─â ┼či devotamentul pentru prop─â┼čirea Rom├óniei. ÔÇ×S-a spus despre regele Ferdinand c─â a fost un sentimental. A fost, desigur! Se oglinde┼čte aceast─â ├«nsu┼čire care ├«nobileaz─â firea omeneasc─â ├«n c─âldura cu adev─ârat mi┼čc─âtoare cu care vorbe┼čte despre regina Maria, tovar─â┼ča de via┼ú─â cu care a ├«mp─ârt─â┼čit ┼či zilele fericite dar ┼či ceasurile grele prin care au trecut odat─â cu ┼úara. Se oglinde┼čte apoi ├«n dragostea ad├ónc─â ce respir─â din testament pentru copiii s─âiÔÇť.

Pentru cei care doresc s─â citeasc─â ┼či s─â aib─â ├«n colec┼úia lor inegalabilul document, testamentul regelui Ferdinand, ÔÇ×Adev─ârulÔÇť reediteaz─â integral, mar╚Ťi 24 iulie, ├«ntr-o nou─â edi┼úie de colec┼úie ziarul, ÔÇ×Adev─ŤrulÔÇť din 23 iulie 1927. Pre┼úul pachetului (ziar + edi╚Ťie de colec╚Ťie) este de 3,49 lei. Lectur─â pl─âcut─â!

adevarul jpg jpeg

Abonează-te pentru a primi zilnic ediţia tipărită a ziarului Adevărul (click aici).