Tapiseriile lui Rafael, expuse în Capela Sixtină după cinci secole jpeg

Tapiseriile lui Rafael, expuse în Capela Sixtină după cinci secole

­čôü Muzee
Autor: Redac╚Ťia

Toate cele dou─âsprezece tapiserii create de maestrul renascentist italian Rafael, contemporan ┼či rival al lui Michelangelo, s-au aflat, vreme de o s─âpt─âm├ón─â, ├«n Capela Sixtin─â de la Vatican.

Pentru prima dată după o jumătate de mileniu, cele douăsprezece tapiserii realizate de Rafael au fost expuse pe pereţii Capelei Sixtine în unul dintre evenimentele organizate pe plan mondial în 2020 pentru a comemora împlinirea a cinci secole de la moartea artistului.

ÔÇ×Au fost concepute pentru acest spa┼úiu ┼či ne-am g├óndit c─â aceasta este cea mai bun─â manier─â de a ├«i aduce un omagiuÔÇŁ, a declarat Barbara Jetta, directoarea Muzeelor Vaticanului, citat─â de Reuters ╚Öi Agerpres.

Tapiseriile, care au fost ┼úesute la Bruxelles ├«n renumitul atelier condus de Pieter van Aelst pe baza schi┼úelor create de Rafael, descriu scene din Faptele Apostolilor, precum Uciderea cu pietre a Sf├óntului ┼×tefan ┼či Sf├óntul Pavel predic├ónd ├«n Atena.

Realizate din m─âtase, l├ón─â ┼či fire din aur ┼či argint, tapiseriile au fost minu┼úios restaurate de conservatorii Muzeelor Vaticanului ├«n ultimii zece ani. ┼×apte dintre tapiserii, comandate de Papa Leon al X-lea, au fost expuse ├«n Capela Sixtin─â pe 26 decembrie 1519. Rafael se afla probabil acolo ┼či a putut s─â le vad─â, ├«ns─â t├ón─ârul artist italian a murit dup─â patru luni, la v├órsta de 37 de ani. Celelalte cinci lucr─âri au fost finalizate dup─â moartea sa.

ÔÇ×Ultima ├«nregistrare cu toate cele dou─âsprezece lucr─âri expuse ├«n Capela Sixtin─â dateaz─â de la sf├ór┼čitul anilor 1500ÔÇŁ, a declarat Alessandra Rodolfo, curatoarea expozi┼úiei.

Expozi┼úiile precedente, dintre care unele au durat doar c├óteva ore sau o zi, au inclus doar cele mai mari zece tapiserii, din care unele au dimensiuni de 6x5 metri. Alte dou─â tapiserii sunt ├«nguste ┼či montate ├«n pozi┼úie vertical─â, figur├ónd ca monturi care le ├«ncadreaz─â pe celelalte zece. Tapiseriile lui Rafael sunt expuse de obicei prin rota┼úie ├«n Muzeele Vaticanului, sub ecrane de protec┼úie ┼či ├«n spa┼úii cu climatizare controlat─â.

Conservatorii ┼či exper┼úii ├«n restaurare de la Muzeele Vaticanului au fost de acord ca tapiseriile s─â fie prezentate ├«n acela┼či timp ├«ntr-o expozi┼úie timp de o s─âpt─âm├ón─â, ├«n luna februarie, par┼úial pentru a proteja aceste opere delicate, dar ┼či pentru c─â unele dintre ele urmeaz─â s─â fie ├«mprumutate altor muzee.

Acest articol a fost publicat ├«n num─ârul 218 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribu┼úie a presei ├«n perioada 15 martie - 14 aprilie 2020, dar ┼či ├«n format digital pe paydemic.com.

Cump─âr─â Acum

1 H 218 jpg jpeg