Sute de schelete din secolul al IX lea, descoperite pe şantierul Autostrăzii Soarelui jpeg

Sute de schelete din secolul al IX-lea, descoperite pe şantierul Autostrăzii Soarelui

Sute de schelete, despre care arheologii spun că ar fi ale strămoşilor noştri care au trăit în secolul al IX-lea într-un sat din zona Valul lui Traian, judeţul Constanţa, au fost descoperite recent pe şantierul Autostrăzii Soarelui.

Pe lângă cimitirul care se întinde pe sute de metri pătraţi, arheologii au mai găsit şi câteva bordeie de piatră, semn că acolo ar fi fost o aşezare rurală despre care nu se ştia absolut nimic.

Istoricii sunt de părere că satul din mileniul I descoperit chiar în locul pe unde ar trebui să treacă axul autostrăzii, era unul destul de înstărit, date fiind relicvele de bronz şi fier găsite lângă morminte. Cum din spate vin utilajele care muncesc la construcţia drumului, arheologii muncesc din greu să scoată la lumină fiecare schelet, pe care să-l ducă apoi la institutele de antropologie şi la muzeele specializate. Această descoperire ar putea să aducă puţină lumină asupra perioadei secolelor VII-X, epocă cunoscută la noi ca o mare pată albă a istoriei strămoşilor noştri. După retragerea aureliană din secolul III şi după ce Imperiul bizantin a intrat în declin fiind incapabil să mai controleze zona vecină Dunării, misterul supravieţuirii populaţiei în aceste zone sporeşte, după cum şi spoziţiile legate de proto-români.

Sursă:www.stirileprotv.ro