Sus╚Ťinerea educa╚Ťia copiilor cu abilit─â╚Ťi ├«nalte din Rom├ónia jpeg

Sus╚Ťinerea educa╚Ťia copiilor cu abilit─â╚Ťi ├«nalte din Rom├ónia

­čôü Carte
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 16 februarie 2016

Proiectul Gifted (for) Youpromoveaz─â valorile specifice educa┼úiei diferen┼úiate ├«n func┼úie de abilit─â┼úile copiilor cu poten┼úial ├«nalt ┼či sporirea gradului de implicare a cadrelor didactice, a p─ârin┼úilor ┼či comunit─â┼úii ├«n dezvoltarea unui mediu echilibrat de via┼ú─â.  

├Än perioada 15 februarie ÔÇô 15 martie 2016 Proiectul Gifted (for) You desf─â╚Öoar─â o campanie na╚Ťional─â de con┼čtientizare a societ─â┼úii civile ┼či a comunit─â┼úilor locale privind sus┼úinerea copiilor cu poten┼úial ├«nalt.

├Än cadrul proiectului Gifted (for) Yousunt create curricula individualizate ╚Öi dedicate, sunt oferite training-uri de specialitate p─ârin╚Ťilor ╚Öi profesorilor ╚Öi se promoveaz─â o abordare educa┼úional─â nou─â, prin campanii de con┼čtientizare a societ─â┼úii civile ┼či a comunit─â┼úilor locale privind sus┼úinerea copiilor cu poten┼úial ├«nalt, copii cu metacogni┼úie, cu sau f─âr─â dizabilit─â┼úi de v─âz, auz sau Asperger.

gifted for you kleine schule 28729 1 jpg jpeg

Proiectul Gifted (for) Youcreeaz─â ╚Öi promoveaz─âmetode noi de ├«nv─â┼úareprin intermediul TIC (Tehnologia Informa┼úiei ┼či a Comunica┼úiilor):├«nv─â┼úare colaborativ─â, stimularea g├óndirii critice ╚Öi a creativit─â┼úii, dezvoltarea abilit─â┼úilor artistice ╚Öi kinestezice.

Echipa de implementare a proiectuluiGifted (for) Youa g├óndit un program pentru copiii cu abilit─ü┼úi ├«nalte cu asincronie (copii f─âr─â deficien╚Ťe fizice) ╚Öi dubl─ü excep┼úionalitate (copii cu deficien┼ú─ü de ├«nv─ü┼úare:Asperger sau cu deficien┼úe fizice:nev─üzatori sau hipoacuzici)tocmai pentru a veni ├«n ├«nt├ómpinarea risipei unor inteligen┼úe nedescoperite.

Proiectul este organizat la nivel na╚Ťional de un consor╚Ťiu de organiza╚Ťii ╚Öi se deruleaz─â p├ón─â ├«n august 2016.Platforma online generat─â ├«n urma proiectului va con┼úine module de ├«nv─â┼úare at├ót pentru copiii ┼či adolescen┼úii cu abilit─â┼úi ├«nalte cu sau f─âr─â deficien┼úe, c├ót ┼či pentru p─ârin┼úii ┼či profesorii acestora.

gifted for you kleine schule 28629 1 jpg jpeg

Realitatea școlară românească

Sistemele clasice de ├«nv─â┼ú─âm├ónt sunt bazate ├«n primul r├ónd pe principiul repetitivit─â┼úiia ceea ce i se pred─â elevului ┼či mai pu┼úin pe mecanisme de g├óndire, de reflexivitate.├Än ┼čcolile de mas─â ├«nc─â se practic─â efective mari de elevi. Dac─â se pleac─â de la aceste realit─â┼úi ┼či se adaug─â la colectivul clasei c├ó┼úiva copii cu metacogni┼úie, cu sau f─âr─â dizabilit─â┼úi de v─âz, auz sau Asperger, procesul de adaptare a pred─ârii centrate pe elev devine extrem de dificil.

Diferen┼úa ├«ntre abilit─â┼úile cognitive avansate ┼či o intensitate emo┼úional─â ├«nalt─â se ├«mbin─â pentru a crea experien┼úe interioare ┼či o con┼čtiin┼ú─â care sunt calitativ diferite fa┼ú─â de norm─âpentru ace┼čti copii ╚Öi adolescen┼úi cu abilit─â╚Ťi ├«nalte. Ace┼čtia au nevoi educa┼úionale speciale ├«n ceea ce prive┼čte educa┼úia parental─â, mecanismul de ├«nv─â┼úare ┼či consilierea pentru ob┼úine dezvoltarea optim─â.

Adulţii care îi instruiesc în școalā pe acești copii nu au formare în psihopedagogia excepţionalitāţii:

  • nu cunosc metode de observare a acestor tipuri de profiluri psihologice ╚Öi a conflictelor cu care se confrunt─ü copiii din punct de vedere al dezvolt─ürii fizice comparativ cu dezvoltarea lor cognitiv─ü pe un anumit domeniu sau pe mai multe;
  • nu de╚Ťin instrumentele unor stimul─üri calitative ├«n concordan┼ú─ü cu dezvoltarea mental─ü a acestor copii;
  • nu ╚Ötiu s─â consilieze asupra unui traseu de carier─â identificabil.

├Än perioada 15 februarie ÔÇô 15 martie 2016 Proiectul Gifted (for) You desf─â╚Öoar─â o campanie na╚Ťional─â de con┼čtientizare a societ─â┼úii civile ┼či a comunit─â┼úilor locale privind sus┼úinerea copiilor cu poten┼úial ├«nalt.

To┼úi cei care doresc s─â spijine educa┼úia copiilor cu abilit─â┼úi ├«nalte o pot face trimi┼ú├óndprin SMS cuv├óntul ÔÇ×supradotatÔÇŁ la 8836 ┼či astfel don├ónd 2 euro.

 

Detaliihttps://www.facebook.com/ProgramulSMART/

Contact

Simona Mitrea

kleine-schule (at) kleine-schule.ro

telefon:+40 721 790840 /+40 740 377951

http://www.kleine-schule.ro/

https://www.facebook.com/ProgramulSMART/