Studiourile Disney pregătesc un film despre Jesse Owens, atletul care l a sfidat pe Hitler jpeg

Studiourile Disney pregătesc un film despre Jesse Owens, atletul care l-a sfidat pe Hitler

📁 Istoria Sportului
Autor: Redacția
🗓️ 27 decembrie 2013

Studiourile Disney vor produce un film despre viaţa şi cariera celebrului sprinter american de culoare Jesse Owens, câştigător a patru medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936, în faţa unui Führer furios să îşi vadă astfel discreditată teoria despre superioritatea rasei ariene, anuntă Mediafax.

De peste 77 de ani, Jesse Owens este considerat o figură legendară a Jocurilor Olimpice, informează site-ul publicaţiei Le Figaro. Sprinterul de culoare a câştigat titlul olimpic în patru probe-100 metri, 200 metri, 4x100 metri şi săritura în lungime-la Jocurile Olimpice din 1936, organizate de regimul nazist.

De atunci, Carl Lewis este singurul atlet din lume care a egalat această performanţă, câştigând patru medalii olimpice de aur-în exact aceleaşi probe ca şi Jesse Owens-, la o singură ediţie a Jocurilor Olimpice, în 1984, la Los Angeles. Carl Lewis a câştigat în total 10 medalii olimpice din care nouă de aur.

Disney vrea să spună povestea vieţii şi carierei lui Jesse Owens într-un film biografic ce va fi regizat de cineastul Antoine Fuqua. Filmul va avea la bază cartea "Triumph: The Untold Story of Jesse Owens and Hitler's Olympics", scrisă de Jeremy Schaap, jurnalist sportiv pentru ESPN.

David Seidler, premiat cu Oscar pentru "Discursul regelui", va scrie scenariul pentru acest proiect cinematografic.

Fiu de ţărani, crescut în Alabama, Jesse Owens a marcat istoria sfidându-l pe Adolf Hitler prin performanţele sale sportive. Prin intermediul Jocurilor Olimpice, cancelarul german dorea să demonstreze lumii întregi superioritatea rasei ariene. Însă un tânăr atlet de culoare a fost acela care a dominat competiţia. "Hitler era foarte nemulţumit din cauza seriei de triumfuri reuşite de alergătorul de culoare Jesse Owens", scria Albert Speer, creatorul Partidului nazist, în memoriile sale.

La începutul Jocurilor Olimpice, liderul nazist strângea mâna doar atleţilor germani învingători, părăsind stadionul din Berlin atunci când sportivi de culoare câştigau anumite probe. Hitler nu l-a felicitat niciodată pe Jesse Owens, în ciuda celor patru victorii repurtate de atletul american. Sportivul a spus, totuşi, în memoriile sale, că nu s-a simţit niciodată dispreţuit de dictatorul german:"Când am trecut prin faţa cancelarului, el s-a ridicat, şi-a mişcat mâna în direcţia mea, iar eu i-am făcut un mic semn cu mâna la rândul meu. Cred că jurnaliştii au dat dovadă de prost gust criticându-l pe omul momentului din Germania".

Jesse Owens a fost mai degrabă supărat pe fostul preşedinte al Statelor Unite, care nu a dorit să îl primească la Casa Albă după Jocurile Olimpice de la Berlin. "Hitler nu m-a tratat cu dispreţ, ci Roosevelt m-a tratat cu dispreţ. După apariţia acelor poveşti cu Hitler care m-ar fi dispreţuit, la întoarcerea mea în Statele Unite, nu puteam să mai stau în partea din faţă a autobuzelor, trebuia să mă aşez în sparte, nu mai puteam să trăiesc acolo unde voiam", a scris atletul de culoare în memoriile sale, criticând segregarea rasială aflată în vigoare în acea epocă în Statele Unite.

Sprinterul american s-a împrietenit, de asemenea, cu rivalul său german, Luz Long, în timpul competiţiei. Cei doi atleţi şi-au trimis câteva scrisori după Berlin. "Luz Long a avut nevoie de mult curaj pentru a se împrieteni cu mine, sub ochii lui Hitler", spunea Jesse Owens. "Poţi să câştigi toate medaliile şi toate cupele pe care eu le-am câştigat, dar ele nu valorează nimic pe lângă prietenia de 24 de carate pe care am avut-o eu cu Luz Long în acea epocă. Cred că Hitler a înnebunit de supărare când noi ne-am îmbrăţişat pentru a ne saluta pe podium".

La competiția pentru săritura în lungime, atletul american Jesse Owens a câștigat medalia de aur după o săritură de 8.06 metri. În fața lui Hitler, care stătea în loja VIP, Long s-a apropiat de rivalul său și l-a felicitat pentru reușita sa. Owens avea să zică mai târziu că ”Hitler trebuie să fi înnebunit când ne-a văzut îmbrățișându-ne”.

Duelul pentru săritura în lungime a avut loc pe 4 august 1936, în fața a 100.000 de spectatori. Pe de-o parte se afla Long, atletul de 23 de ani care deținea la momentul respectiv recordul european la această probă. De cealaltă parte, afro-americanul de 22 de ani, deținătorul recordului mondial. Competiția dintre ei e una din cele mai cunoscute din istoria atletismului. Din obsesia lor pentru superioritatea rasială, naziștii au numit această competiție ”Bătălia culorilor”, iar misiunea lui Long era de a demonstra superioritatea rasei nordice lumii întregi.

În deceniile ce au urmat olimpiadei din 1936, povestea celor doi atleți a fost construită în mare parte pe baza amintirilor lui Owens despre dramatica dispută. Chiar și fără toată propaganda nazistă din jurul probei, cei doi s-au împins reciproc să aibă o performanță cât se poate de bună. Mai mult decât atât, aparent ei au devenit prieteni. După cum scrie Owens în autobiografia sa din 1970, un moment-cheie a avut loc în timpul calificărilor, când el mai avea o singură săritură rămasă, după o săritură ratată și una prea scurtă. Long a venit atunci în ajutorul lui, își amintește atletul american, și i-a dat un sfat ce l-a ajutat să ajungă să treacă proba.