Strângere de fonduri pentru Herculane! E nevoie de 100 000 de euro pentru una dintre cele mai impozante clădiri din stațiune jpeg

Strângere de fonduri pentru Herculane! E nevoie de 100.000 de euro pentru una dintre cele mai impozante clădiri din stațiune

📁 Patrimoniu în pericol
Autor: Redacția
🗓️ 18 aprilie 2019

Voluntarii asociației Herculane Project anunță o strângere de fonduri pentru punerea în siguranță a Băilor Imperiale Neptun, cel mai impozant ansamblul de clădiri din Herculane.

La începutul acestui an, o parte din acoperișul acestei clădiri s-a prăbușit din cauza degradării. Cei de la Herculane Project vor să strângă din donații 100 de mii de euro, bani care vor fi folosiți pentru repararea acoperișului, dar și pentru lucrări necesare la structura de rezistență a clădirii, relatează Adevărul.

“Am cercetat toate cele 62 de încăperi singulare pe trei straturi, am scanat fațada principală și accesul principal cu ajutorul a două firme, am mapat degradări, având un cumul de 265 de planșe de degradări, am făcut releveele exacte ale casei, și am documentat detaliile și ornamentele. Și totuși... o parte din casă s-a prăbușit în februarie. Acum, acel sector al casei este atât de degradat încât numărăm zilele până la prăbușirea totală a acestuia. Singurul obstacol pe care îl avem sunt lipsa fondurilor. Banii de la Primărie sunt insuficienți, iar acolo unde există promisiuni din partea unor instituții ale Statului... nu avem certitudinea că ele vor fi onorate”, arată Oana Chirilă, reprezentanta Herculane Project în apelul lansat pe rețelele de socializare pentru strângerea fondurilor.

Tânăra arhitectă spune că e necesară demararea urgentă a lucrărilor de punere în siguranță.

“Pentru punerea în siguranță a imobilului ne trebuie în prima etapă 100.000 de euro. Chiar dacă clădirea este a primăriei și există un proprietar privat pe teren, această intervenție este singura pe care noi o putem face și este foarte importantă, pentru că altfel tot mai multe părți se vor prăbuși. Ne propunem să facem lucrări în zona de învelitoare și șarpanta, practic acolo unde există probleme să le rezolvăm. Să înlocuim jgheaburi și burlane, pentru o scurgere corectă a apei, pentru că apa este cel mai mare dușman al clădirii. După care, vom avea o serie de sprijiniri structurale, pentru că sunt probleme pe partea de structură, închideri, ca să nu se mai intre în clădire, va trebui să facem o igienizare, va trebui să curățăm partea din spate, pentru că bucăți din stâncile care sunt în spate au căzut și au degradate zidurile. Va trebui să face lucrări de protecție la fântâna și elementele decorative din clădire”, a declarat Oana Chirilă.

Prin lucrările propuse clădirea va fi adusă într-un stadiu de conservare, până când administrația locală va face rost de fonduri pentru reabilitarea totală. Donațiile se pot face în contul Asociatia LOCUS: RO17BTRLRONCRT0421032701, CUI 38615380 sau https://www.paypal.me/asociatialocus.