Stejarul secular plantat de regele Ferdinand ┼či regina Maria la Timi╚Öoara s a uscat / FOTO  jpeg

Stejarul secular plantat de regele Ferdinand ┼či regina Maria la Timi╚Öoara s-a uscat / FOTO

Un stejar plantat de regele Ferdinand ┼či regina Maria ├«n Pia┼úa Libert─â┼úii din Timi╚Öoara s-a uscat. Copacul din dreapta Garnizoanei a ├«nceput s─â dea semne de boal─â ├«nainte de ├«nceperea lucr─ârilor de modernizare a Pie┼úei Libert─â┼úii, ├«n 2013.

ÔÇ×S─âditu's-a acest stejar ├«n numele Tat─âlui, al Fiului ┼či al Sf├óntului Duh. ├Än anu 1923, luna maiu, ziua ├«nt├ói, sub glorioasa domnie a Majest─â┼úii Lor Regele Ferdinand I, f─âuritorul Rom├óniei Mari ┼či de to┼úi iubita Regina MariaÔÇŽCre┼čti cu vigoare arbore al ├«ncoron─ârii ┼či fii simbol al Daciei felix re├«nviate spre fericirea ┼ú─ârii ┼či m├óndria neamuluiÔÇŁ, scrie pe pl─âcu┼úa amplasat─â ├«n fa┼úa Garnizoanei din Pia┼úa Libert─â┼úii.

Cei doi copaci au fost planta┼úi pe data de 1 mai 1923. ÔÇ×Mar┼úi dup─â-mas─â s-a s─ârb─âtorit cu mult fast ┼či cu defilarea trupelor ├«n fa┼úa autorit─â┼úii s─âdirea arborilor din Pia┼úa Libert─â┼úii din Timi┼čoara. Ace┼čti arbori vor simboliza unirea poporului rom├ón de pretutindeniÔÇŁ, a scris ziarul N─âdejdea, din 2 mai 1923.   

Copacul din dreapta Garnizoanei a ├«nceput s─â dea semne de boal─â ├«nainte de ├«nceperea lucr─ârilor de modernizare a Pie┼úei Libert─â┼úii, ├«n 2013. Primul semn c─â ceva nu e ├«n regul─â a fost c─â stejarul din dreapta Garnizoanei s-a oprit din cre┼čtere. Stejarul secular a fost atacat de putregai, iar pentru boala respectiv─â nu exist─â leac. Copacul este m├óncat din interior de acest cancer. Speciali┼čtii spun c─â finalul i-a venit dup─â ce i-au fost t─âiate r─âd─âcinile ├«n timpul lucr─ârilor din pia┼ú─â. A ├«ncetat s─â mai mugureasc─â, r─âm├ón├ónd doar cu scheletul gol. Doar epiderma groas─â ┼či scoa┼úa ├«l mai ┼úine acum ├«n picioare.

Cei doi stejari ├«n vara anului 2020 (foto: ╚śtefan Both)

stejar 2 jpg jpeg

Nici stejarul r─âmas ├«n via┼ú─â nu se afl─â ├«ntr-o stare prea bun─â. ÔÇť├Än timpul lucr─ârilor efectuate ├«n Pia┼úa Libert─â┼úii acel stejar a fost extrem de afectat. Prin urmare nu s-a mai putut face nimic pentr a-l salva. ┼×i cel─âlalt stejar a fost afectat, dar din fericire nu at├ót de tare. Anul trecut, ├«n septembrie, ├«n cadrul instruirii ├«n domeniul arboriculturii urbane s-a realizat o tomografiere a stejarului r─âmas. Rezultatul a relevat c─â declinul fiziologic al exemplarului se datoreaz─â t─âierilor la nivelul r─âd─âcinilor din timpul ┼čantierelor, tas─ârii solului ┼či spa┼úiului insuficient.  O interven┼úie de urgen┼ú─â este necesar─â ├«n vederea stop─ârii declinlui accelerat al stejarului ┼či conserv─ârii acestuia pe o perioad─â c├ót mai lung─âÔÇŁ, a declarat Bogdan Marta, consilierul primarului Dominic Fritz.

Oper─â de art─â din trunchiul copacului   

Copacul urmeaz─â s─â fie t─âiat, iar din lemn se va realiza o oper─â de art─â. ├Än locul stejarului se va planta un nou copac, iar la acest eveniment se dore┼čte invitarea principesei Margareta, ca urma┼č─â a Casei Regale din Rom├ónia.    

ÔÇ×Copacul trebuie t─âiat, dar nu vrem s─â-l arunc─âm tot. Vrem s─â tr─âiasc─â ├«n continuare cu o valoare simbolic─â sub o alt─â form─â. Turnchiul stejarului se va transforma ├«ntr-o oper─â de art─â de un artist timi┼čorean. Va rezulta o statuie, nu ┼čtim exact ce, care va fi pus ├«ntr-un spa┼úiu public din ora┼č. Acum punem la cale ultimele detalii. De asemenea, inten┼úion─âm s─â plant─âm un nou stejar secular ├«n locul r─âmas liber. Noi dorim s─â invit─âm un descendent al familiei regaleÔÇŁ, a mai declarat Bogdan Marta.

Vezi aici GALERIE FOTO