Stejarul secular plantat de regele Ferdinand şi regina Maria la Timișoara s a uscat / FOTO  jpeg

Stejarul secular plantat de regele Ferdinand şi regina Maria la Timișoara s-a uscat / FOTO

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Stefan Both
🗓️ 20 ianuarie 2022

Un stejar plantat de regele Ferdinand şi regina Maria în Piaţa Libertăţii din Timișoara s-a uscat. Copacul din dreapta Garnizoanei a început să dea semne de boală înainte de începerea lucrărilor de modernizare a Pieţei Libertăţii, în 2013.

„Săditu's-a acest stejar în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. În anu 1923, luna maiu, ziua întâi, sub glorioasa domnie a Majestăţii Lor Regele Ferdinand I, făuritorul României Mari şi de toţi iubita Regina Maria…Creşti cu vigoare arbore al încoronării şi fii simbol al Daciei felix reînviate spre fericirea ţării şi mândria neamului”, scrie pe plăcuţa amplasată în faţa Garnizoanei din Piaţa Libertăţii.

Cei doi copaci au fost plantaţi pe data de 1 mai 1923. „Marţi după-masă s-a sărbătorit cu mult fast şi cu defilarea trupelor în faţa autorităţii sădirea arborilor din Piaţa Libertăţii din Timişoara. Aceşti arbori vor simboliza unirea poporului român de pretutindeni”, a scris ziarul Nădejdea, din 2 mai 1923.   

Copacul din dreapta Garnizoanei a început să dea semne de boală înainte de începerea lucrărilor de modernizare a Pieţei Libertăţii, în 2013. Primul semn că ceva nu e în regulă a fost că stejarul din dreapta Garnizoanei s-a oprit din creştere. Stejarul secular a fost atacat de putregai, iar pentru boala respectivă nu există leac. Copacul este mâncat din interior de acest cancer. Specialiştii spun că finalul i-a venit după ce i-au fost tăiate rădăcinile în timpul lucrărilor din piaţă. A încetat să mai mugurească, rămânând doar cu scheletul gol. Doar epiderma groasă şi scoaţa îl mai ţine acum în picioare.

Cei doi stejari în vara anului 2020 (foto: Ștefan Both)

stejar 2 jpg jpeg

Nici stejarul rămas în viaţă nu se află într-o stare prea bună. “În timpul lucrărilor efectuate în Piaţa Libertăţii acel stejar a fost extrem de afectat. Prin urmare nu s-a mai putut face nimic pentr a-l salva. Şi celălalt stejar a fost afectat, dar din fericire nu atât de tare. Anul trecut, în septembrie, în cadrul instruirii în domeniul arboriculturii urbane s-a realizat o tomografiere a stejarului rămas. Rezultatul a relevat că declinul fiziologic al exemplarului se datorează tăierilor la nivelul rădăcinilor din timpul şantierelor, tasării solului şi spaţiului insuficient.  O intervenţie de urgenţă este necesară în vederea stopării declinlui accelerat al stejarului şi conservării acestuia pe o perioadă cât mai lungă”, a declarat Bogdan Marta, consilierul primarului Dominic Fritz.

Operă de artă din trunchiul copacului   

Copacul urmează să fie tăiat, iar din lemn se va realiza o operă de artă. În locul stejarului se va planta un nou copac, iar la acest eveniment se doreşte invitarea principesei Margareta, ca urmaşă a Casei Regale din România.    

„Copacul trebuie tăiat, dar nu vrem să-l aruncăm tot. Vrem să trăiască în continuare cu o valoare simbolică sub o altă formă. Turnchiul stejarului se va transforma într-o operă de artă de un artist timişorean. Va rezulta o statuie, nu ştim exact ce, care va fi pus într-un spaţiu public din oraş. Acum punem la cale ultimele detalii. De asemenea, intenţionăm să plantăm un nou stejar secular în locul rămas liber. Noi dorim să invităm un descendent al familiei regale”, a mai declarat Bogdan Marta.

Vezi aici GALERIE FOTO