Statuia lui Cuza, abandonată şi vandalizată  „A fost dată jos pentru a se realiza un nou soclu  Statuia trebuie să încapă în fotografiile celor care vor o amintire din Slatina” jpeg

Statuia lui Cuza, abandonată şi vandalizată. „A fost dată jos pentru a se realiza un nou soclu. Statuia trebuie să încapă în fotografiile celor care vor o amintire din Slatina”

📁 Patrimoniu în pericol
Autor: Alina Mitran
🗓️ 16 noiembrie 2018

O profesoară pasionată de fotografie din Slatina a surprins miercuri-seara, cu telefonul, un cadru care i-a îngrozit pe slătineni. Statuia lui Alexandru Ioan Cuza, un simbol pentru oraş, a fost coborâtă pentru a se realiza un nou soclu şi abandonată peste noapte.

Statuia lui Alexandru Ioan Cuza, care din 1993 îi reuneşte pe slătineni în jurul ei de Ziua Naţională şi de 24 ianuarie, a fost coborâtă de pe soclu pentru că în această perioadă societatea Dezvoltare Urbană Slatina, aparţinând municipalităţii slătinene, desfăşoară lucrări de modernizare a zonei. Proiectul presupune, însă, şi o redimensionare a soclului statuii, care va fi mai mic, raţiunea fiind, conform conducerii societăţii care realizează lucrările, ca statuia să încapă în fotografiile celor care vor o amintire din Slatina. 

Lucrările sunt în toi şi trebuie terminate înainte de 1 decembrie, aşa că totul este pe repede înainte. Statuia a fost coborâtă de pe soclu pentru a se realiza cel nou, însă cei care au făcut acest lucru nu au luat nicio măsură de protecţie. Drept urmare, statuia a şi fost vandalizată, pe sabie şi pe umărul domnitorului fiind scrise două nume.

c2 jpg jpeg

Fotografia profesoarei Daniela Iancu, postată miercuri-seara pe Facebook, a stârnit reacţia slătinenilor, şocaţi de imagine. „Nici nu stiu ce să apreciez sau să depreciez. Poza ta e un reportaj despre nişte nimeni care sunt mulţi şi ne infectează, ca-ntr-un spital din România, fără scăpare. Rusine acestor jeguri care-şi bat joc de istoria noastră“, a scris cineva. „Rest in peace, he was a good man“, a scris altcineva, sau „ Mai doarme şi el că de atâta timp stă în picioare că a amorţit, stă prost cu circulaţia sângelui, a pierdut cardul de sănătate“.

Citește aici continuare articolului!