image

Statuia doctorului Iacob Czihac, dezvelită la Iași / FOTO

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 23 iunie 2022

Statuia doctorului Iacob Czihac (1800-1888), întemeietor al Spitalul Clinic Militar de Urgență din Iași, a fost dezvelită joi, în fața instituției medicale, care poartă în prezent numele medicului și naturalistului român de origine cehă.

Evenimentul a avut loc în cadrul unui ceremonial militar desfășurat în deschiderea conferinței internaționale „România în sistemul de securitate al Europei Centrale și de Sud-Est. Obiective, evoluții, provocări (1919-2022)”.

„Iacob Czihac, născut în Europa Centrală, în Ducatul Bavariei, înființa la Iași, acum 190 de ani, Spitalul Militar Iași, punea bazele societății de medici și naturaliști din Iași, elabora manualul de instrucție al soldaților sanitari, manualul de istorie națională de la Academia Mihăileană și contribuia la întemeierea Serviciului sanitar din Principatul Moldovei. Ca urmare, dezvelirea bustului doctorului Iacob Czihac constituie un gest de onoare și respect pentru o personalitate cu o contribuție de excepție la dezvoltarea medicinei în zona Europei Centrale și de Sud-Est, în general, și în spațiul românesc, în special”, a spus general-maior Corneliu Postu, director al Statului Major al Apărării, la ceremonia de dezvelire a statuii.

image

Bustul doctorului Iacob Czihac a fost realizat la Studioul de Arte Plastice al Armatei de artista Gabriela Muscalu.

Desfășurată în zilele de 23 și 24 iunie, la Iași, conferința internațională „România în sistemul de securitate al Europei Centrale și de Sud-Est. Obiective, evoluții, provocări (1919-2022)” este organizată de Statul Major al Apărării, prin Filiala „Ștefan cel Mare” Iași a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, și Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt”, în parteneriat cu instituții academice, administrative, culturale și religioase, centrale și teritoriale.

Conferința internațională face parte dintr-o serie de manifestări științifice, dedicate unor evenimente semnificative din istoria națională a României și a relațiilor de cooperare cu aliații din NATO și Uniunea Europeană, precum și cu state non-NATO din proximitate.