UE condamnă planurile lui Erdogan de a readuce la viaţă o staţiune turistică părăsită din nordul Ciprului jpeg

Stațiunea-fantomă nelocuită de 46 de ani va fi redeschisă. Faima și fastul orașului au fost spulberate într-o noapte

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 7 octombrie 2020

O staţiune-fantomă din partea de nord a Ciprului se va deschide pentru prima dată după divizarea insulei mediteraneene din 1974, a anunţat preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. O parte a vechiului oraş-port Famagusta numită Varosha, care a rămas nelocuită după războiul care a divizat Ciprul, se va redeschide joi, relatează Agerpres.

Controversatul anunţ făcut de Recep Tayyip Erdogan a fost confirmat de către premierul autoproclamatei Republici Turce a Ciprului de Nord (RTCN, recunoscută doar de Ankara), Ersin Tatar. ''Este un fapt indiscutabil că Maras este parte a Ciprului (turc)'', a spus Erdogan, folosind denumirea turcă pentru Varosha. ''Susţinem decizia dumneavoastră de a deschide frumosul litoral de la Maras pentru folosinţă publică'', i-a transmis el lui Ersin Tatar. Acesta din urmă a calificat redeschiderea staţiunii Varosha drept un ''pas ireversibil''. 

Atunci când tancurile turce au avansat în Famagusta în 1974, aproximativ 40.000 de locuitori din Varosha au fugit. Cele 600 de hectare ale staţiunii părăsite de localnici au fost izolate cu garduri şi s-au aflat sub controlul turc. Numeroasele tentative ale ONU din ultimele decenii de a găsi o soluţie la problema cipriotă au eşuat. 

În ultimele săptămâni a apărut o situaţie de criză între Grecia şi Cipru, pe de o parte, şi Turcia, pe de altă parte, în legătură cu activităţile de foraj turce din Mediterana Orientală. Turcia şi Grecia, membre ale NATO, au un diferend legat de jurisdicţia maritimă şi de drepturile de explorare în Mediterana Orientală, din cauza opiniilor divergente privind limitele platoului continental. Ankara a provocat iritarea Greciei în luna august atunci când a trimis în zona disputată nava de studii seismice Oruc Reis.

Citește mai multe aici despre „Varosha, un oraș de milioane, pe care nimeni nu îl vizitează”