Statele lumii au alocat 1.531 de miliarde de dolari sectorului militar
Cheltuielile militare mondiale au atins niveluri-record în 2009, fără să fie afectate de criza economică, cea mai mare creştere fiind în Statele Unite, unde schimbarea administraţiei nu a putut modifica această tendinţă, se arată într-un raport prezentat miercuri de Sipri, citat de AFP si Mediafax.
Anul trecut, lumea a alocat 1.531 de miliarde de dolari (1.244 de miliarde de euro) sectorului militar, reprezentând o creştere de 5, 9 la sută în comparaţie cu 2008 şi de 49 de procente în comparaţie cu situaţia din 2000, potrivit Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace (Sipri) din Stockholm.
"Numeroase ţări şi-au crescut cheltuielile publice globale în 2009, pentru a susţine cererea şi a lupta împotriva recesiunii. În pofida faptului că aceste cheltuieli militare nu fac, în general, parte din stimularea economică, ele nu au fost tăiate", a declarat directorul Sipri din domeniul cercetării asupra cheltuielilor militare, Sam Perlo-Freeman.
Institutul a constatat o creştere a cheltuielilor militare în 65 la sută din ţări, din care acesta a putut procura date în acest sens.
Statele Unite, care continuă să fie ţara cu cele mai mari cheltuieli în domeniul militar, a investit, în 2009, 661 de miliarde de dolari în acest sector, cu 47 de miliarde mai mult decât în 2008. Creşterea americană reprezintă peste jumătate (54 la sută) din creşterea cheltuielilor la nivel mondial, a subliniat Sipri.
Institutul, care nu dispune de date oficiale din China, a avansat o estimare de 100 de miliarde de dolari. Franţa este cea de a treia ţară din acest clasament, cu 63, 9 miliarde de dolari.
"Datele demonstrează, de asemenea, că pentru marile puteri sau puterile emergente, ca Statele Unite, China, Rusia, India şi Brazilia, cheltuielile militare constituie o opţiune strategică pe termen lung, de care sunt ataşate inclusiv în perioade de dificultate economică", potrivit lui Perlo-Freeman.
O parte a cheltuielilor militare din 2009 sunt legate de "operaţiuni de menţinere a păcii", în special în Afganistan, care au crescut în ceea ce priveşte personalul şi costurile, atingând, de asemenea, noi recorduri, potrivit Sipri.
În total, 54 de asemenea operaţiuni de menţinere a păcii au avut loc în lume anul trecut, însumând "un cost cunoscut", niciodată atins anterior, de 9, 1 miliarde de dolari (7, 4 miliarde de euro).
În termeni de personal, Statele Unite aveau mobilizate 219.278 de persoane (89 la sută militari şi 11 la sută civili), reprezentând o creştere de 16 la sută în comparaţie cu 2008, subliniază Institutul.
"Această creştere are legătură cu suplimentările de trupe în teatrele de operaţiuni de menţinere a păcii deja existente, în modul cel mai semnificativ în cadrul Forţei internaţionale a NATO în Afganistan (ISAF)", se arată în raport.
Statele Unite "şi-au dublat" prezenţa în Afganistan anul trecut, iar cheltuielile americane în această ţară vor fi, în 2010, de 65 de miliarde de dolari, acestea depăşindu-le pe cele prevăzute în Irak, în valoare de 61 de miliarde de dolari, date cuprinse în proiectul de buget în acest an, subliniază Sipri.
Însă, în pofida eforturilor comunităţii internaţionale şi ale Guvernului afgan în vederea unui dialog cu talibanii, mai puţin dacă ei "consideră că poziţia lor se fragilizează, este puţin probabil că aceştia se vor alătura complet unui proces de soluţionare politică", apreciază cercetătorul Tim Foxley.
Cheltuielile operaţionale au vizat lupta împotriva terorismului şi a drogurilor, precizează raportul.
De asemenea, Sipri apreciază la 8.100 numărul focoaselor nucleare operaţionale deţinute în 2009 de cele opt puteri nucleare, şi anume Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa, India, Pakistan şi Israel.
Din acest total, "aproximativ 2.000 erau menţinute în stare de alertă avanasată şi puteau fi lansate în câteva minute", se arată în raport.