Sri Lanka va scoate la licitaţie cel mai mare safir natural albastru din lume jpeg

Sri Lanka va scoate la licitaţie cel mai mare safir natural albastru din lume

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 15 decembrie 2021

Cel mai mare safir albastru corindon natural din lume, de 310 kilograme, care a fost găsit într-o mină de pietre preţioase în urmă cu aproximativ trei luni, va fi scos la licitaţie pe piaţa internaţională, au anunțat autorităţile din Sri Lanka.

Supranumită "Regina Asiei", nestemata va fi scoasă la vânzare anul viitor. Proprietarii doresc să vândă "Regina Asiei" pentru a aduce resurse financiare în arhipelag, într-un moment în care ţara se confruntă cu o importantă criză economică provocată de o epuizare a resursei de devize.

"Această nestemată cântărind peste 310 kilograme, este o descoperire rară. Preconizăm să o scoatem la licitaţie la Dubai, pe 20 ianuarie", a declarat pentru agenția EFE preşedintele Autorităţii Pietrelor Preţioase din Sri Lanka, Tilak Weerasinghe.

Nestemata a fost găsită în Ratnapura, o regiune bogată în pietre preţioase. Ratnapura este cunoscută şi sub numele de "capitala pietrelor preţioase" din această ţară din Asia de Sud, lider mondial în exportul de safire şi de pietre preţioase.

Sri Lanka a câştigat în 2020 aproximativ o jumătate de miliard de dolari din exportul de safire, diamante şi alte nestemate, au raportat reprezentanţii industriei locale de pietre preţioase.

Nestemata de 310 kilograme ar putea atinge un preț foarte mare pe piață

Corindonul albastru, în stare naturală, ar putea atinge un preţ foarte mare pe piaţă, mai scrie EFE, citată de Agerpres. "Chiar dacă s-ar putea găsi doar un kilogram de safir transparent în interiorul său, credem că ar putea atinge preţul de 100 de milioane de dolari", a spus Tilak Weerasinghe.

În luna iulie, Sri Lanka, care deţine importante zăcăminte de coridon albastru, a anunţat descoperirea unui grup de safire, denumit "Serendipia", într-o mină din Ratnapura.