Sri Lanka va organiza funeralii de stat pentru elefantul sacru Raja / VIDEO jpeg

Sri Lanka va organiza funeralii de stat pentru elefantul sacru Raja / VIDEO

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 9 martie 2022

Sri Lanka va organiza funeralii de stat pentru elefantul sacru Nadungamuwa Vijaya Raja, care a murit la vârsta de 68 de ani.

Elefantul urmează să fie împăiat „pentru a fi păstrat pentru generațiile viitoare”, conform președintelui Gotabaya Rajapksa, transmite The Guardian.   

Nadungamuwa Vijaya Raja a fost considerat unul dintre cei mai mari elefanți domesticit din Asia. Încă de pui s-a aflat printre elefanții „aleși”, delegat să transporte moaștele budiste sacre pe durata paradei anuale din Sri Lanka.  

Elefantul a murit la vârsta de 68 de ani, mulți oameni au călătorit pentru a-i vedea trupul neînsuflețit. Acesta se afla la reședința sa din marginea capitalei Colombo, era învelit cu un cearceaf alb și flori.  

Raja a fost născut în orașul Mysore în anul 1953, conform poporului, Raja a fost unul dintre puii de elefanți oferit de regele din Mysore unui medic srilankez, drept răsplată că i-a vindecat un membru al familiei.  

Misiunea lui Raja de peste un deceniu a fost acela de a transporta racla în care se afla dintele lui Buddha în timpul procesiunii din Esala, pelerinaj religios important în Sri Lanka. Conform tradiției, doar elefanții cu trăsături fizice particulare sunt aleși pentru a săvârși acest rol.  

Elefantul era considerat unul dintre cei mai importanți din cultura asiatică, acesta era însoțit în călătoriile sale de o gradă personală. Anual acesta își efectua marșul său de 90 de kilometri alături de o unitate militară.  

Președintele Gotabaya Rajapksa l-a clasat pe Raja drept „o comoară națională” și a declarat că, după încheierea ritualurilor budiste, cadavrul său va fi împăiat. 

Foto sus: Elefantul Nadungamuwa Vijaya Raja, în anul 1978 (© Dishan123 / Wikimedia Commons)