Specialiștii îi cer președintelui Franței să evite «precipitarea» în restaurarea catedralei Notre Dame jpeg

Specialiștii îi cer președintelui Franței să evite «precipitarea» în restaurarea catedralei Notre-Dame

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 15 mai 2019

Peste o mie de experți în patrimoniu i-au cerut președintelui Emmanuel Macron, într-o scrisoare deschisă publicată de cotidianul francez „Le Figaro”, să evite „precipitarea” în ceea ce privește restaurarea catedralei Notre-Dame din Paris și să nu încalce regulamentele din domeniul protejării patrimoniului, relatează AFP.

„Să nu înlăturăm complexitatea gândirii care trebuie să înconjoare acest șantier, în spatele unui afișaj al eficacității”, au declarat 1.170 de arhitecți, experți în conservare și profesori francezi și din străinătate, după ce președintele Franței a promis că va reconstrui în cinci ani catedrala Notre-Dame, o bijuterie a artei gotice, distrusă parțial de un incendiu în luna aprilie.

„Să ne acordăm timpul necesar pentru a găsi calea cea mai bună și, atunci, da, vom fixa un termen ambițios pentru o restaurare exemplară”, au pledat ei.

Semnatarii textului, printre care s-a aflat și expertul în conservarea monumentelor naționale Laurent Alberti, critică alegerea guvernului francez de a adopta pentru acest șantier un proiect de lege ce autorizează derogări de la normele de protecție patrimonială.

 „Alegerile pentru restaurarea monumentului trebuie să se facă având o abordare scrupuloasă, bine gândită, a deontologiei“, au adăugat ei în acel text, intitulat „Monsieur le President, ne dessaisissez pas les experts du patrimoine!” („Domnule președinte, nu îi privați pe experții în patrimoniu de responsabilitățile lor!”).

Actualul ministru al Culturii din Franța, Franck Riester, a dat asigurări spunând că nu este „deloc vorba despre derogări de la principiile fundamentale ale protejării patrimoniului”.

Acest articol a fost publicat în numărul 208 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de difuzare a presei, în perioada 15 mai – 14 iunie 2019, și în format digital pe paydemic.com.

3 Historia 208 jpg jpeg