Somptuozitatea unui costum popular într o fotografie veche jpeg

Somptuozitatea unui costum popular într-o fotografie veche

­čôü Patrimoniu
Autor: Redac╚Ťia

Muzeul Jude┼úean Teleorman a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei o fotografie inedit─â cu un costum femeiesc de s─ârb─âtoare specific zonei etnografice Arge╚Ö-Muscel.  

Costumul a apar╚Ťinut unei membre a familiei Ghika, c─âs─âtorit─â cu Toma Demetrescu, primar al ora╚Öului Slatina (1883-1890) ╚Öi a ajuns ├«n Colec╚Ťia etnografic─â a Muzeului Jude╚Ťean Teleorman prin bun─âvoin╚Ťa doamnei prof. univ. dr. Georgeta Filitti care l-a donat la data de 30 august 1999, cu ocazia ,,Zilelor Municipiului AlexandriaÔÇŁ. A fost donat─â ╚Öi o fotografie a doamnei din familia Ghika, fotografiat─â ├«n acest costum la data de 14 mai 1882, ├«n atelierul fotografic Franz Mandy din Bucure╚Öti.

Costumul este compus din c─âma╚Ö─â scurt─â (ie), poale, fot─â ├«ncre╚Ťit─â, catrin╚Ť─â/╚Öor╚Ť ╚Öi bete. Somptuozitatea acestuia este dat─â de firul metalic ╚Öi paietele ├«n exces care decoreaz─â c─âma╚Öa, ├«ncre╚Ťit─â ├«n jurul g├ótului pe o benti╚Ť─â, ornamentat─â pe piept, pe spate, pe m├óneci cu motive geometrice ╚Öi florale stilizate. Catrin╚Ťa ╚Öi fota ├«ncre╚Ťit─â sunt ornamentate pe fondul negru cu motive geometrice ÔÇô romburi ,,cu ochi┼čoriÔÇŁ ╚Öi motive florale geometric stilizate, ├«nconjurate de paiete fixate cu m─ârgele. Ambele piese prezint─â ÔÇ×pragÔÇŁ/ÔÇ×podÔÇŁ. Poalele au decorul amplasat pe margine ╚Öi pe p─âr╚Ťile laterale supuse vederii, compus din motive florale stilizate, ├«nconjurate de paiete. Betele, ╚Ťesute din l├ón─â, sunt de asemenea ornamentate cu paiete ╚Öi prezint─â ciucuri de l├ón─â policrome.

1 148564185 3772926129494017 8663535468519594545 o jpg jpeg