marin preda

Soarta casei lui Marin Preda din Siliștea Gumești

Casa memorială a lui Marin Preda de la Siliștea Gumești a ajuns o ruină. Imobilul a fost cumpărat în anul 2014 de Asociația Mișcarea de Rezistență Marius Tucă de la o nepoată a scriitorului și starea de degradare a casei s-a accentuat.

Recent, casa lui Preda a fost pusă din nou în vânzare și Consiliul Județean Teleorman a decis să-și exercite dreptul de preempțiune,, informează adevarul.ro.

Astfel, în cursul zilei de 28 decembrie 2022, Consiliul Județean Teleorman a adoptat proiectul de hotărâre privind exercitarea dreptului de preempțiune pentru cumpărarea imobilului „Casa memorială Marin Preda“.

Potrivit raportului de evaluare, valoarea cu care va fi cumpărată casa lui Marin Preda de județul Teleorman se ridică la aproximativ 30.000 de euro.

Casa lui Marin Preda (foto: Investigatoria)
Casa lui Marin Preda (foto: Investigatoria)

Marin Preda, „Cel mai iubit dintre pământeni“, a fost găsit mort în camera cu numărul 6 de la Casa de Creaţie de la Mogoşoaia, în anul 1980. Cauza morţii consemnată de medicii legişti a fost ”asfixie mecanică prin astuparea orificiilor respiratorii cu un corp moale”.

Marin Preda murise înecat în propria vomă şi avea o alcoolemie de de trei la mie. ”Cel mai iubit dintre pământeni” era la data morţii deputat în Marea Adunare Naţională.

Marin Preda s-a născut la data de 5 august 1922 în comuna Siliştea Gumeşti, din judeţul Teleorman. Acesta a fost unul dintre cei mai importanţi scriitori români al veacului trecut, cele mai cunoscute şi apreciate opere ale sale fiind „Moromeţii”, ”Marele singuratic”, „Delirul”, „Viaţa ca o pradă” sau „Cel mai iubit dintre pământeni”.