„Sindromul Havana” face ravagii printre oficialii ambasadelor americane  100 de ofiţeri CIA au fost diagnosticaţi jpeg

„Sindromul Havana” face ravagii printre oficialii ambasadelor americane. 100 de ofiţeri CIA au fost diagnosticaţi

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 23 iulie 2021

100 de ofiţeri CIA şi membri ai familiilor acestora se află printre cei aproximativ 200 de americani care s-au îmbolnăvit cu misteriosul „sindrom Havana”, a anunţat directorul CIA, William Burns. Potrivit acestuia, agenţia încearcă să afle cauza şi cine este responsabil, relatează The Guardian, citat de adevarul.ro. „Cred că este o obligaţie profundă a oricărui lider să aibă grijă de oamenii tăi şi asta sunt hotărât să fac”, a declarat Burns.

Boala a primit numele de "sindromul Havana' pentru că i-a afectat prima dată pe angajaţii ambasadei americane din Cuba, în 2016-2017. Diplomaţii americani şi canadieni din Havana s-au plâns atunci de simptome precum ameţeli, pierderea echilibrului, pierderea auzului şi anxietate, iar unii au descris starea lor drept „o ceaţă cognitivă'. SUA au acuzat Cuba că a efectuat „atacuri sonice”, acuzaţii negate cu tărie de Havana, iar incidentul a dus la creşterea tensiunii între cele două ţări.

În prezent, Rusia este suspectată, dar şi Moscova neagă orice implicare. New Yorker a afirmat vineri că după ce Joe Biden a preluat preşedinţia SUA, mai mult de 10 agenţi de informaţii, diplomaţi şi alţi funcţionari americani de la Viena au semnalat probleme similare „sindromului Havana".