fdc849a2 0b2b 4c0c 92e2 a392ab04db6a jpeg

Sinagoga din Constanța va fi reabilitată

📁 Patrimoniu
Autor: Antonia Ispas
🗓️ 15 iunie 2023

Sinagoga din Constanța, bijuteria arhitectonică părăginitâ din centrul istoric al orașului, revine la viață mulțumită unei investiții de 1,5 milioane de euro pe care o face Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin Compania Națională de Investiții.

Anunțul a fost făcut de Silviu Vexler, deputatul minorității evreiești din România, care a dat vestea semnării contractului la 12 iunie.

„Unul dintre cele mai frumoase și emblematice lăcășuri de cult iudaic din România, cu o poveste fascinantă și un adevărat simbol al municipiului Constanța este salvat și va reveni la viață, urmând să fie redat atât evreilor din România, cât și întregii societăți. Nouă ani de eforturi susținute, chiar și atunci când totul părea fără speranță. Zeci de drumuri la Constanța. Sute de discuții cu președintele Comunității Evreilor din Constanță, domnul Sorin Lucian Ionescu, colegul meu și principalul partener în acest proiect, care a rezistat și nu și-a pierdut încrederea. Mii de documente. Încercări repetate care au eșuat. O speranță care a devenit astăzi realitate“, a scris deputatul pe Facebook.

Anunțul a produs o reală bucurie în rândul minorității evreiești. „După patru licitații organizate de CNI care este și proprietarul provizoriu al clădirii, de trei ani încoace, au reușit să declare un câștigător care nu a mai fost contestat și astfel avem speranța că, într-o lună, vor începe lucrările de securizare și de igienizare. Lucrările vor dura vreo doi ani, am înțeles și sperăm că, apoi, ne vom putea apuca de interioare care sunt cu totul altă poveste", a declarat Sorin Lucian Ionescu, președintele Comunității Evreilor din Constanța.

O istorie fascinantă

Templul israelit de rit așkenaz, ridicat în 1911, și aflat pe strada C.A.Rosetti din Constanța, este de-o vârstă cu Cazinoul din Constanța. Este unul dintre cele mai frumoase temple din România și a început să se degradeze în urmă cu două decenii. „Din cauza unei spărturi în acoperiș, care a fost neglijată și din cauza careia tot acoperișul s-a prăbușit la un moment dat, s-a ajuns aici" a mai afirmat Ionescu.  

Aceasta este singura sinagogă rămasă din Constanța. Cea de-a doua sinagogă, de rit sefard, construită la finele anilor 1860, era situată tot în zona istorică peninsulară. A fost demolată în anul 1980 pentru că se prăbușea, afectată de cutremurul din ’77, iar locul ei este acum teren viran transformat în parcare. 

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro