Simona Halep, a doua româncă triumfătoare la Roland Garros / VIDEO jpeg

Simona Halep, a doua româncă triumfătoare la Roland Garros / VIDEO

­čôü Istoria Sportului
Autor: Redac╚Ťia

Simona Halep a devenit, sâmbătă, a doua jucătoare de tenis din România care a câștigat Roland Garros, la exact 40 de ani după victoria Virginiei Ruzici.

Virginia Ruzici (63 de ani), ├«n prezent managerul Simonei Halep, a fost p├ón─â ieri singura juc─âtoare de tenis din Rom├ónia care a c├ó╚Ötigat un turneu de Mare ┼×lem la simplu. Ea a triumfat la Roland Garros ├«n 1978 (foto jos), an ├«n care a c├ó╚Ötigat ╚Öi proba de dublu. Fosta juc─âtoare de tenis a m─ârturisit peste ani c─â victoria ob╚Ťinut─â la turneul din capitala Fran╚Ťei a fost ÔÇŁcea mai mare realizare a cariereiÔÇŁ.

ÔÇŁEra visul meu s─â c├ó┼čtig acest turneu... Am avut o ┼čans─â: Chris Evert nu a participat! Nici ea, nici Navratilova. Ele au participat ├«n 1980, c├ónd am pierdut ├«n final─â, tot cu Chris Evert. Lumea ├«┼či aminte┼čte de obicei doar victoria, dar eu am reu┼čit s─â ┼či confirm, cu un nou rezultat destul de bun. ┼×i ├«mi spun: ┬źOK, Chris Evert (cea care m-a ├«nvins de 22 de ori de-a lungul carierei) nu joac─â┬╗. Cum v─â spuneam: am avut prea mult respect pentru ea ┼či m─â domina psihologic pe teren. Am fost aproape de c├óteva ori, ├«ns─â ea a fost mai tare. Pe scurt, acea final─â a fost o reu┼čit─â extraordinar─â. Conteaz─â s─â c├ó┼čtigi titlul ┼či s─â r─âm├ón─â scris numele t─âu acolo, pe peretele terenului central de la Roland Garros. Scrie: ┬źVirginia Ruzici, c├ó┼čtig─âtoare ├«n 1978┬╗. ┼×i, al─âturi de mine, Bjorn Borg. Pentru mine este o m├óndrie. A doua zi, c├ónd m-am trezit, eram ├«ntr-o stare complet euforic─â, pe care nu am mai sim┼úit-o niciodat─â dup─â aceeaÔÇŁ, ╚Öi-a amintit Virginia Ruzici momentul s─âu de glorie, ├«ntr-un interviu acordat ziarului Adev─ârul, ├«n anul 2014.

Virginia Ruzici jpg jpeg

Juc─âtoarea rom├ón─â de tenis Simona Halep a c├ó┼čtigat primul s─âu titlu de Mare ┼×lem, dup─â ce a ├«nvins-o pe americanca Sloane Stephens ├«n finala de la Roland Garros, cu 3-6, 6-4, 6-1. Num─ârul unu mondial Halep a ob┼úinut victoria dup─â dou─â ore ┼či 3 minute ├«n fa┼úa num─ârul 10 mondial, la a patra sa final─â de Mare ┼×lem, dup─â cele din 2014 ┼či 2017 de la Roland Garros, ╚Öi finala pierdut─â ├«n acest an la Australian Open, ├«n fa┼úa danezei Caroline Wozniacki.

"Am jucat de multe ori cu Sloane. ┼×tiam c─â este o adversar─â dificil─â, a┼ča c─â eram preg─âtit─â ca meciul s─â dureze chiar ┼či trei ore. M─â a┼čteptam la puncte lungi, dar mi-am propus s─â nu renun┼ú nicio clip─â, nici atunci c├ónd ea se afla la conducerea jocului. Cred c─â ─âsta este cel mai important lucru pe care l-am f─âcut azi, am r─âmas concentrat─â, am crezut ┼či nu am renun┼úat", a declarat Halep, dup─â final─â.

Simona Halep a câștigat turneul de la Roland Garros și la junioare, în urmă cu 10 ani.

Citește și:

Roland Garros, erou al aviaţiei în Primul Război Mondial. De ce astăzi turneul de tenis îi poartă numele?

Istoria trofeelor de la Roland Garros

Foto sus: rolandgarros.com