Sidney Poitier, primul actor de culoare care a câștigat premiul Oscar pentru rol principal, a murit la 94 de ani jpeg

Sidney Poitier, primul actor de culoare care a câștigat premiul Oscar pentru rol principal, a murit la 94 de ani

📁 Istoria Filmului
Autor: Redacția
🗓️ 7 ianuarie 2022

Legendarul actor Sidney Poitier, care a doborât barierele rasiale devenind primul actor de culoare recompensat cu un Oscar pentru rolul din „Lilies of the Field”, inspirând o întreagă generaţie în timpul mişcării pentru drepturi civile, a decedat la vârsta de 94 de ani, a anunţat vineri un oficial din cadrul Ministerului pentru Afaceri Externe din Bahamas.

Sidney Poitier a rămas în istoria cinematografiei cu cele trei filme ale sale din 1967, într-o perioadă când segregarea rasială predomina cea mai mare parte a teritoriului Statelor Unite.

În pelicula „Guess Who's Coming to Dinner”, Poitier a interpretat rolul unui bărbat de culoare cu o logodnică albă, iar în „In the Heat of the Night”, a fost Virgil Tibbs, un poliţist de culoare care se confruntă cu rasismul în timpul unei anchete criminalistice. În acelaş an, a mai jucat şi rolul unui profesor dintr-o şcoală din Londra în pelicula „To Sir, With Love”.

Poitier a fost premiat cu un Oscar istoric pentru cel mai bun actor în rol principal graţie interpretării din „Lilies of the Field”, în 1963, peliculă în care a jucat rolul unui meşter care ajută nişte călugăriţe germane să construiască o capelă în deşrt. Cu cinci ani înainte, Poitier a fost primul bărbat de culoare nominalizat la Oscarul pentru rol principal datorită interpretării din „The Defiant Ones”.

Personajul său Tibbs din „In the Heat of the Night” a fost imortalizat în două continuări - „They Call Me Mister Tibbs!” în 1970 şi „The Organization” în 1971 - şi a devenit protagonistul serialului de televiziune „In the Heat of the Night”, cu Carroll O'Connor şi Howard Rollins în distribuţie.

Sidney Poitier și Anne Bancroft, în revista „Jet Magazine”, din 30 aprilie 1964 (foto: Flickr / Vieilles Annonces)

Poitier jpg jpeg

Poitier s-a născut la Miami pe 20 februarie 1927, a crescut pe o plantaţie de tomate din Bahamas şi a urmat doar un an de şcoală. Învingând sărăcia, analfabetismul şi prejudecăţile, a devenit unul dintre primii actori de culoare cunoscut şi acceptat în rolul importante de un public mainstream.

Poitier îşi alegea rolurile cu grijă, contestând vechea prejudecată de la Hollywood conform căreia actorii de culoare pot apăra doar ca personaje neînsemnate, cum ar fi lustragiu, conductor de tren şi servitoare.

Poitier a copilărit în mica localitate Cat Island din Bahamas şi în Nassau înainte de a se muta la New York pe când avea 16 ani, minţind în legătură cu vârsta ca să se poată înrola într-un scurt stagiu în armată, iar apoi practicând diverse slujbe, inclusiv spălător de vase, şi luând în acelaşi timp lecţii de actorie.