Sculpturi și picturi rupestre vechi de 1 600 de ani dintr un templu din China, conservate prin digitalizare jpeg

Sculpturi și picturi rupestre vechi de 1.600 de ani dintr-un templu din China, conservate prin digitalizare

Autorit─â╚Ťile chineze au anun╚Ťat finalizarea unui proiect de digitalizare a grotelor Templului Jinta. Av├ónd o vechime de 1.600 de ani, acest templu din ora╚Öul Zhangye este faimos pentru grotele sale ├«n care se reg─âsesc sculpturi unice ├«n relief ╚Öi picturi rupestre, care se ├«ntind pe o suprafa╚Ť─â de peste 500 de metri p─âtra╚Ťi.

Lansat în luna iunie, proiectul de digitalizare a vizat peșterile estice și vestice din acest sit, precum și picturile rupestre și sculpturile colorate din interiorul lor, informează Agerpres.

Situate ├«n Mun╚Ťii Qilian din nordul Chinei, ├«n provincia Gansu, grotele, amenajate ├«ntr-un strat fragil de gresie ro╚Öiatic─â la o altitudine de peste 2.800 de metri, sunt afectate de temperaturi extrem de sc─âzute pe perioada iernii ╚Öi de umiditate crescut─â ├«n timpul verii. ├Än pofida m─âsurilor de protec╚Ťie aplicate de autorit─â╚Ťile locale, grotele sunt expuse ├«n continuare ├«n fa╚Ťa riscurilor, precum pericolul de degradare ╚Öi r─âsp├óndirea mucegaiului, a explicat Yao Guilan, director ├«n cadrul institutului pentru conservarea patrimoniului cultural din Zhangye.

Foto: Flickr / Mark

Jinta 2 jpg jpeg