Scheletul lui Charles Byrne, cunoscut și ca „uriașul irlandez”, expus anterior la Hunterian Museum din Londra (foto: StoneColdCrazy / Wikimedia Commons)

Scheletul lui Charles Byrne, „uriașul irlandez”, nu va mai fi expus în muzeu

📁 Muzee
Autor: Redacția
🗓️ 28 februarie 2023

La aproape două secole și jumătate de la moartea lui Charles Byrne, cunoscut și ca „uriașul irlandez” din cauza înălțimii sale impresionante de 2,3 metri, scheletul acestuia nu va mai fi expus în muzeu.

Recunoscând „sensibilitățile” și „opiniile diferite” în ceea ce privește expunerea scheletului și conservarea sa, Hunterian Museum din Londra a anunțat recent că acesta nu va mai fi expus publicului la redeschiderea instituției, programată pentru luna martie, după cinci ani de renovări, informează Agerpres.

Născut în 1761 în nordul Irlandei, Charles Byrne suferea de gigantism, din cauza unei tumori benigne nediagnosticate a hipofizei.

Particularitatea sa a devenit o atracție și, totodată, mijlocul său de trai: oamenii plăteau doi șilingi pentru a-l vedea pe cel care avea reputația de a fi cel mai înalt om din Anglia georgiană.

Notorietatea sa a atras interesul lui John Hunter, un chirurg eminent de la Spitalul St. George din Londra, care, amintește instituția pe site-ul său, nu și-a ascuns intențiile de a pune mâna pe corpul lui Charles Byrne pentru colecția sa.

Îngrozit de această idee, „uriașul irlandez” a cerut ca la moartea sa trupul său să fie aruncat în mare.

Charles Byrne a fost jefuit de economiile sale, a căzut în patima alcoolului și a fost găsit mort în apartamentul său din Londra în 1783, la vârsta de 22 de ani, fără urmași.

Un ziar al vremii descria un „trib de chirurgi” care îi înconjura casa, asemenea unor „harponieri” în jurul unei „balene uriașe”.

Scheletul lui Charles Byrne (foto: Emőke Dénes / Wikimedia Commons)
Scheletul lui Charles Byrne (foto: Emőke Dénes / Wikimedia Commons)

Trei ani mai târziu, scheletul lui Charles Byrne putea fi văzut expus în muzeul lui John Hunter din Londra.

Trupul său a fost furat și înlocuit cu pietre în sicriu, în timp ce acesta se îndrepta spre orașul Margate, în ultima sa călătorie spre mare. Potrivit unor surse, Hunter a plătit 500 de lire sterline unor prieteni ai „uriașului” pentru corpul său.

Foto sus: Scheletul lui Charles Byrne, cunoscut și ca „uriașul irlandez”, expus anterior la Hunterian Museum din Londra (foto: StoneColdCrazy / Wikimedia Commons)