Scheletele a patru ┬źamazoane┬╗, descoperite ├«ntr un singur morm├ónt / FOTO jpeg

Scheletele a patru ┬źamazoane┬╗, descoperite ├«ntr-un singur morm├ónt / FOTO

­čôü Preistorie
Autor: Redac╚Ťia

Scheletele a patru femei r─âzboinice din trei genera╚Ťii diferite au fost descoperite ├«ntr-un singur morm├ónt din regiunea Voroneh, din Rusia. ÔÇ×AmazoaneleÔÇŁ au fost ├«ngropate cu bijuterii ╚Öi arme.

Conform speciali╚Ötilor de la Institutul de arheologie al Academiei Ruse de ╚śtiin╚Ťe, ├«n morm├ónt au fost ├«nhumate dou─â femei tinere, cu v├órste cuprinse ├«ntre 20 ╚Öi 29 de ani, respectiv ├«ntre 25 ╚Öi 35 de ani, o adolescent─â de 12-13 ani, respectiv o femeie ceva mai ├«n v├órst─â, av├ónd circa 45 - 50 de ani.

Cele patru amazoane făceau parte din triburi nomade scite, care au dominat stepa de la nordul Mării Negre până în sudul Siberiei între secolele VII-III î.Hr. Conform estimărilor cercetătorilor ruși, mormântul datează din secolul al IV-lea î.Hr.

mormant 2 jpg jpeg

Adolescenta ╚Öi una dintre femeile tinere au fost ├«ngropate cu v├órfuri de s─âge╚Ťi, c├órlige ├«n form─â de pas─âre, hamuri, cu╚Ťite de fier, oase de animale, vase turnate ╚Öi vase l─âcuite de culoare neagr─â. Partea lor de morm├ónt ar─âta r─âscolit─â de jefuitorii din vechime, ├«n timp ce locurile celorlalte femei au r─âmas neatinse, scheletele fiind a╚Öezate pe paturi de sc├ónduri acoperite de iarb─â, scrie adevarul.ro.

Femeia t├ón─âr─â a fost ├«ngropat─â ca o c─âl─ârea╚Ť─â urm├ónd ├«ntre altele o tradi╚Ťie de ├«ngrop─âciune care presupunea t─âierea tendoanelor. Sub um─ârul s─âu st├óng s-a g─âsit o oglind─â de bronz, al─âturi de dou─â suli╚Ťe ╚Öi o br─â╚Ťar─â de sticl─â pe m├óna st├óng─â. ├Äntre picioarele sale erau a╚Öezate o vaz─â l─âcuit─â ├«n negru ╚Öi un ulcior cu o singur─â toart─â.

Femeia b─âtr├ón─â a constituit cea mai surprinz─âtoare descoperire ÔÇô prin v├órst─â, ├«n condi╚Ťiile ├«n care amazoanele aveau o speran╚Ť─â de via╚Ť─â ├«ntre 30 ╚Öi 35 de ani, dar ╚Öi prin coiful ceremonial pe care ├«l avea pe cap. Mai mult, bijuteriile ei erau f─âcute dintr-un aliaj con╚Ťin├ónd argint, aram─â, fier ╚Öi aur ├«n propor╚Ťie mare, de p├ón─â la 70 de sut─â. De regul─â bijuterie sci╚Ťilor nu con╚Ťin at├ót de mult aur.

Al─âturi de ea s-au mai g─âsit un cu╚Ťit de fier ├«nvelit ├«ntr-o ╚Ťes─âtur─â ╚Öi un v├órf de s─âgeat─â bifurcat, un obiect rar. Dintre toate obiectele, coiful este special, ├«ntruc├ót pu╚Ťine astfel de coifuri au fost descoperite cu ornamente r─âmase intacte.

mormant 1 jpg jpeg

Situl arheologic se afl─â pe locul unui cimitir format din 19 movili╚Ťe pe care cercet─âtorii le studiaz─â din 2010.

ÔÇ×Amazoanele sunt un fenomen obi╚Önuit printre sci╚Ťi; ├«n ultimul deceniu echipa noastr─â a descoperit aproximativ 11 de morminte ale unor tinere femei r─âzboiniceÔÇŁ, a spus Valerii Guliaev, coordonatorul proiectului de cercetare. Acesta a spus c─â amazoanele au fost ├«nmorm├óntate respect├ónd acelea╚Öi rituri cu care erau ├«ngropa╚Ťi b─ârba╚Ťii.

Foto: archaeolog.ru