image

Sarcofag de plumb din epoca romană, vechi de 2000 de ani, descoperit în Fâșia Gaza

📁 Antichitate
🗓️ 24 februarie 2023

Un sarcofag de plumb din epoca romană a fost descoperit marți în situl unei necropole romane vechi de 2000 de ani din Fâșia Gaza. Necropola se află de-a lungul coastei nordice a Fâșiei Gaza și la 500 de metri de mare, relatează CNN.

Este posibil ca sarcofagul să fi aparținut unei persoane proeminente, în funcție de locul în care a fost găsit, a declarat joi pentru CNN directorul de săpături și muzee al Ministerului palestinian al Turismului și Antichităților, Jehad Yasin.

Yasin a precizat că vechiul cimitir roman a fost descoperit în 2022 „în timp ce se efectuau săpături în acest sit în cooperare cu Premiere Urgence Internationale și finanțate de British Council”.

Premiere Urgence Internationale, o organizație umanitară franceză, a colaborat la proiecte de „conservare a patrimoniului cultural palestinian” în Gaza în cadrul unui program numit INTIQAL.

Sicriul a fost exhumat din sit pentru a se efectua analize arheologice în vederea identificării oaselor, care vor dura aproximativ două luni, potrivit lui Yasin.

O echipă de experți în domeniul funerar antic va desigila sicriul în următoarele săptămâni.

În timp ce Gaza este un loc de bombardamente aeriene frecvente și de o blocadă terestră, aeriană și maritimă impusă de oficialii israelieni și egipteni, sarcofagul a rămas intact.

„Starea de conservare a sarcofagului este excepțională, deoarece a rămas sigilat și închis”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Turismului și Antichităților.

Arheologii francezi și palestinieni au descoperit 85 de morminte individuale și colective în acropola romană de 3.500 de metri pătrați de la descoperirea sa de anul trecut, în timp ce 10 dintre acestea au fost deschise pentru săpături.

Dincolo de dărâmăturile enclavei de coastă se aflau zeci de artefacte și locuri de înmormântare din epocile romană, bizantină și canaanită.

Anul trecut, un fermier palestinian a descoperit capul unei statui vechi de 4.500 de ani a zeiței canaanite Anat, în timp ce un alt fermier palestinian a descoperit în livada sa un mozaic din epoca bizantină.

În 2022, Ministerul Turismului și Antichităților a lansat primul ghid arheologic în limba arabă, intitulat „Gaza, poarta către Levant”. Ghidul cartografiază 39 de situri arheologice din Gaza, inclusiv biserici, moschei și case antice care datează de acum 6.000 de ani.

Ministerul se așteaptă la mai multe descoperiri arheologice la necropolă.

Este posibil ca și alte sarcofage să fie descoperite în lunile următoare, a declarat directorul Yasin.