Muzeul Luvru (foto: Pixabay)

Șapte anticități de la Muzeul Luvru, probabil furate din Italia

📁 Muzee
Autor: Redacția
🗓️ 14 iulie 2023

Italia reclamă faptul că la Muzeul Luvru s-ar afla șapte piese din Antichitate cel mai probabil furate înainte de a fi achiziționate, a precizat vineri muzeul parizian pentru AFP, confirmând o informație apărută în Le Monde.

Cotidianul francez a dezvăluit că „o investigație e încă în desfășurare” pentru a determina cu certitudine traseul acestor piese, care în prezent se află la Muzeul Luvru, informează Agerpres.

Potrivit informațiilor pe care le deține publicația, această anchetă „ar putea conduce în toamnă la un acord istoric între Franța și Italia”, care să permită revenirea acestor opere în Italia.

Încredințate departamentului de antichități grecești, etrusce și romane, aceste piese au fost achiziționate de Luvru în perioada 1982-1995.

Au în comun faptul că au trecut prin mâinile negustorilor de artă italieni condamnați sau bănuiți de trafic de antichități, Giacomo Medici, Gianfranco Becchina și Edoardo Almagia.

Potrivit Le Monde, cea mai emblematică este o amforă din secolul al V-lea î.Hr.. atribuită „pictorului din Berlin” (orașul unde stilul recognoscibil al acestui artist grec a fost autentificat).

Se mai găsesc de asemenea vase grecești ale „pictorului lui Ixion” (secolul al IV-lea î.Hr.) și în stilul „pictorului Antimenes” (secolul al VI-lea î.Hr.)