Sabie de dinaintea dacilor, descoperită la Buzău jpeg

Sabie de dinaintea dacilor, descoperită la Buzău

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 28 iulie 2018

O descoperire întâmplătoare a îmbogăţit colecţia Epoca Bronzului de la Muzeul Judeţean cu un obiect unicat. Este vorba despre o spadă din bronz care, la o primă analiză, ar putea proveni de prin anii 1600 – 1300 î.Hr. Este singura armă de acest fel descoperită pe teritoriul judeţului Buzău.

Deşi arheologii buzoieni au deschis mai multe şantiere pe teritoriul judeţului, până acum nu au fost descoperite arme din Epoca Bronzului, în afara unui vârf de lance şi a câtorva săgeţi.

Totuşi, o descoperire întâmplătoare a îmbogăţit patrimoniul muzeului cu un obiect extrem de important pentru istoria Buzăului. 

După o primă analiză, arma ar fi putut aparţine unui luptător din Epoca Bronzului, prin anii 1600 î.Hr.  De-a lungul timpului, au mai fost buzoieni care au făcut astfel de descoperiri, întâmplătoare sau după căutări metodice. 

Arma de bronz va fi restaurată şi va fi supusă unor analize fizico-chimice pentru stabilirea cât mai precisă a materialului din care a fost confecţionată şi a locului de provenienţă. 

Într-un final, va fi expusă pentru public la Muzeul Judeţean, în paralel cu valorificarea ştiinţifică a specialiştilor Epocii Bronzului. 

Sursă: http://www.campusbuzau.ro/