Lagărul Auschwitz-Birkenau (foto: Pixabay)

Rusia nu a fost invitată la ceremoniile de comemorare de la Auschwitz de anul acesta

📁 Holocaust
Autor: Redacția
🗓️ 26 ianuarie 2023

Oficialii ruși nu au fost invitați la ceremoniile care marchează cea de-a 78-a aniversăre a eliberării de către Armata Roșie a lagărului Auschwitz-Birkenau, ca urmare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei, a anunțat Muzeul de Stat Auschwitz-Birkenau.

„În contextul agresiunii împotriva unei Ucraine libere și independente, reprezentanții Federației Ruse nu au fost invitați să participe la marcarea din acest an a aniversării eliberării Auschwitzului”, care urmează să aibă loc vineri, a declarat pentru AFP Piotr Sawicki, purtător de cuvânt al muzeului.

Până în prezent, Rusia a participat întotdeauna la ceremoniile care se desfășoară anual pe 27 ianuarie, iar reprezentantul său avea o intervenție în cadrul ceremoniei principale, informează Agerpres.

Construit în Polonia ocupată, Auschwitz-Birkenau este simbolul genocidului comis de Germania nazistă împotriva a șase milioane de evrei europeni, dintre care un milion au murit în lagăr între 1940 și 1945, alături de peste 100.000 de ne-evrei.

Lagărul Auschwitz-Birkenau, unde au pierit aproximativ 80.000 de polonezi ne-evrei, 25.000 de romi și 20.000 de soldați sovietici, a fost eliberat de Armata Roșie pe 27 ianuarie 1945.