Ruinele celei mai vechi biserici creștine bizantine din Transilvania au primit regim juridic de monument istoric jpeg

Ruinele celei mai vechi biserici creștine bizantine din Transilvania au primit regim juridic de monument istoric

­čôü Patrimoniu
Autor: Dorin Ţimonea
­čŚô´ŞĆ 27 septembrie 2018

Direc┼úia pentru Cultur─â a Jude┼úului Alba a ├«nceput demersurile pentru clasarea ca monument istoric a ruinelor celei mai vechi biserici cre┼čtin-bizantine din Transilvania, descoperite ├«n anul 2011 ├«n urma unor s─âp─âturi de cercetare arheologic─â ├«n Cetatea Alba Carolina.

Reprezentan┼úii unei asocia┼úii din Alba Iulia au solicitat Ministerului Culturii clasarea ca monument istoric a unei mari descoperiri ce dateaz─â din anul 2011, reprezent├ónd cea mai veche biseric─â cre┼čtin─â bizantin─â din Transilvania. Ruinele g─âsite ├«n fa┼úa Catedralei Romano-Catolice au fost acoperite cu p─âm├ónt dup─â finalizarea cercet─ârilor.   

Solicitarea a fost adresat─â de Funda┼úia ÔÇťAlba Iulia 1918 pentru Unitatea ┼či Integritatea Rom├ónieiÔÇŁ. Dup─â circa dou─â luni de zile, Direc┼úia Jude┼úean─â pentru Cultur─â Alba, a declan┼čat procedura de clasare a vestigiilor arheologice.

ÔÇŁDin acest moment, p├ón─â la publicarea Ordinului de clasare in Monitorul Oficial al Rom├óniei, sau p├ón─â la comunicarea neclas─ârii, dar nu mai mult de 12 luni, potrivit Legii nr. 42212001, Art. 14, alin (2), imobilul sus amintit, reprezent├ónd vestigii arheologice apar┼úin├ónd bisericii din sec. X ÔÇô Xl de influen┼ú─â bizantin─â, de la Alba Iulia (Biserica Episcopului Hierotheos) are regim juridic de monument istoricÔÇŁ, se arat─â ├«n comunicatul emis de institu┼úie c─âtre asocia┼úie.

Biserica Episcopului Hierotheos 2 jpg jpeg

├Än anul 2011, cu ocazia unor ample lucr─âri de restaurare ┼či ├«nfrumuse┼úare a cet─â┼úii medievale din Alba Iulia, demarate ┼či organizate de Prim─âria Municipiului, a fost deschis un ┼čantier arheologic, coordonat de arheologul expert dr. Daniela Marcu Istrate, pe platoul din fa┼úa Catedralei Romano-Catolice Sf. Mihail. Lucr─ârile efectuate la acea dat─â au condus la descoperirea ruinelor celei mai vechi biserici cre┼čtine bizantine din Transilvania, estimat─â c─â a fost ridicat─â ├«n jurul anului 950 e.n. Aceast─â descoperire, dup─â peste 1000 de ani, este de o importan┼ú─â crucial─â pentru Istoria Rom├óniei, ├«n special pentru rom├ónii din Transilvania, confirm├ónd existen┼úa ┼či continuitatea neamului rom├ónesc, precum ┼či existen┼úa cre┼čtinismului r─âs─âritean organizat prin Episcopia de Alba Iulia a Sf├óntului Ierotei, de la sf├ór┼čitul mileniului I.

Biserica Episcopului Hierotheos 4 jpg jpeg

├Än anul 2012, din cauza lipsei unui proiect de conservare ┼či punere ├«n valoare a vestigiilor descoperite, acestea au fost ├«ngropate la loc, ├«n p─âm├ónt, aspect ce a condus la exprimarea multor nemul┼úumiri ale cet─â┼úenilor albaiulieni ┼či nu numaiÔÇŁ, sus┼úin reprezentan┼úii organzia┼úiei din Alba Iulia. Demersul de clasare pe lista monumentelor istorice se dore┼čte a fi un prim pas ├«n direc┼úia redeschiderii ┼čantierului arheologic ┼či punerea ├«n valoare a vestigiilor descoperite, chiar sub patronajul UNESCO. Ruinele au fost g─âsite ├«n timpul lucr─ârilor de modernizare ┼či restaurare din interiorul Cet─â┼úii, pe un teren din apropierea Catedralei ┼či Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

Biserica Episcopului Hierotheos 5 jpg jpeg

Cercet─ârile au fost realizate de o echip─â de specilai┼čti coordonat─â de arheologul expert dr. Daniela Marcu Istrate. Ruinele sunt suprapuse de cimitirul dezvoltat ├«n jurul primei catedrale romano-catolice, care a debutat la mijlocul secolului XI. Au fost cercetate aproximativ 400 de morminte, din care circa 200 se afl─â ├«n conexiune direct─â cu ruinele. Cercet─âtorii au g─âsit peste 100 de monezi, majoritatea din secolul XIV. Cea mai veche dateaz─â de la sf├ór┼čitul secolului XI. Inventarul descoperirilor mai cuprinde obiecte ceramice, cercei, piese din bronz ┼či argint. Cercetarea a fost finan┼úat─â de Arhiepiscopia Romano-Catolic─â.