Ro┼čia Montana, printre monumentele ┼či siturile arheologice europene aflate ├«n pericol jpeg

Ro┼čia Montana, printre monumentele ┼či siturile arheologice europene aflate ├«n pericol

­čôü Patrimoniu
Autor: Ana Stan

Paisprezece dintre siturile culturale ┼či istorice ale Europei aflate ├«n pericol de a fi distruse au ajuns pe o list─â de salvare a unei organiza┼úii de patrimoniu, ÔÇ×Europa NostraÔÇť. Ro┼čia Montan─â din Rom├ónia, o m─ân─âstire renascentist─â italian─â ┼či un ora┼č istoric din Turcia nu prea au multe ├«n comun la prima vedere, dar toate trei sunt amenin┼úate ┼či se reg─âsesc pe aceast─â lista de salvare.

Printre aceste monumente istorice ┼či culturale se afl─â cl─âdiri de cult, centre istorice ┼či fortifica┼úii militare. Lista ├«ntocmit─â de ÔÇ×Europa NostraÔÇť, o ini┼úiativ─â european─â de a salva monumentele, cuprinde locurile cele mai amenin┼úate din Europa.

Cele 14 locuri, selectate de exper┼úi dintr-un total de 40 de nume date de institu┼úii ┼či organiza┼úii din 21 de ┼ú─âri, vor fi reduse la doar ┼čapte pentru lista final─â, care va fi anun┼úat─â la cel de-al 50-lea Congres al ÔÇ×Europa NostraÔÇť, care se va ┼úine la Atena pe 16 iunie 2013.

ÔÇ×The GuardianÔÇť prezint─â cele 14 situri arheologice ┼či monumente aflate ├«n pericol.

Peisajul minier Ro┼čia Montan─â din Transilvania, Rom├ónia

rosia2 jpg jpeg

Peisajul cultural din Ro┼čia Montan─â ┼či satele ├«nconjur─âtoare au fost transformate de minerit ├«n cursul a trei milenii. Totu┼či, proiectul actual de a redeschide minele de aur amenin┼ú─â serios aceast─â mo┼čtenire unic─â ┼či mediul ├«nconjur─âtor.

Amfiteatrul Roman din Durres, Albania

amfi jpg jpeg

Acest amfiteatru, care dateaz─â de la ├«nceputul secolului II, g─âzduia, odat─â, 15.000 de spectatori. Cu toate acestea, a r─âmas necunoscut lumii moderne p├ón─â ├«n anii '60 c├ónd, se presupune, c─â un localnic a v─âzut cum un pom din curtea sa se scufunda ├«n p─âm├ónt. Restaurarea acestui monument arheologic presupune o provocare foarte mare:este doar par┼úial dezgropat ┼či deasupra unei p─âr┼úi din amfiteatru s-au construit case.

Biserica Sf├óntul Petru ┼či Pavel din Aragatsotn, Armenia

armenia 0 jpg jpeg

Aceast─â capel─â mic─â, izolat─â ┼či ne├«ngrijit─â este una dintre cele mai vechi structuri cre┼čtine, dat├ónd din secolul V. Este ├«n mare pericol din cauza inunda┼úiilor ┼či are nevoie urgent de lucr─âri pentru a putea fi salvat─â.

Zona neutr─â din centrul istoric din Nicosia, Cipru

cipru jpg jpeg

Conservatorii din comunit─â┼úile grece┼čti ┼či turce┼čti din Cipru au lucrat ├«mpreun─â cu ONU pentru a pl─ânui salvarea acestui coridor de 1, 5 kilometri care traverseaz─â centrul istoric din Nicosia.

Fortificaţiile lui Vauban din Briancon, Franţa

fort jpg jpeg

Aceste fortifica┼úii montane au fost construite ├«n secolul XVII pentru a ap─âra ora┼čul, iar acum au primit deja statut de patrimoniu UNESCO. Totu┼či, au nevoie de ├«ngrijire pentru a le proteja de ruinare.

Iluminatul stradal cu gaz din Berlin, Germania

berlin jpg jpeg

Aceste lumini romantice, cu valoare istoric─â ┼či perfect func┼úionale sunt parte din peisajul berlinez de aproape 200 de ani. ├Än zilele noastre, niciun alt ora┼č din lume nu a p─âstrat aceste l─âmpi, la o asemenea scar─â. Propunerea a de fi ├«nlocuite cu lumin─â electric─â este respins─â cu convingere de turi┼čtii care sunt foarte ├«nc├ónta┼úi de l─âmpile existente.

Fosta proprietate regală Tatoi de lângă Atena, Grecia

tatoia jpg jpeg

Aceast─â proprietate imens─â a fost achizi┼úionat─â de familia regal─â greac─â ├«n 1871, ca re┼čedin┼ú─â de var─â, iar peste ani ┼či-a schimbat proprietarul de multe ori. ├Än cimitirul propriet─â┼úii sunt ├«nmorm├óntate diverse personaje regale. Anul trecut ├«n septembrie, guvernul a anun┼úat c─â va vinde proprietatea ├«ntr-o licita┼úie pentru a salva economia statului devastat de criz─â.

Mănăstirea renascentistă San Benedetto Po de lângă Mantua, Italia

san jpg jpeg

Aceast─â m─ân─âstire, care dateaz─â cam din secolul XV sau XVI, a fost avariat─â serios de cutremurul din luna mai, 2012. Datorit─â importan┼úei istorice ┼či artistice a acestei cl─âdiri renascentiste ┼či a impactul ei asupra turismului cultural, se sper─â ca autorit─â┼úile publice s─â ├«i acorde prioritate pentru salvare.

Cartierul El Cabanyal-Canyamelar din Valencia, Spania

cart jpg jpeg

Locuitorii El Cabanyal-Canyamelar, cartierul pescarilor de l├óng─â portul valencian, sus┼úin o campanie pentru salvarea locuin┼úelor (unele fiind frumos ornate ┼či cu fa┼úadele pline de personaje) de la distrugerea cauzat─â de un nou proiect de drumuri.

Ora┼čul istoric Hasankeyf ┼či ├«mprejurimile sale, Turcia

turcia jpg jpeg

Dac─â va continua construc┼úia barajului hidroelectric Ilisu, 80% din monumentele istorice ale ora┼čului Hasankeyf vor fi inundate ├«n urm─âtorul deceniu. ┼×i totu┼či, nu exist─â niciun program interna┼úional pentru p─âstrarea, conservarea sau relocarea acestora.

Sursa:Adev─ârul.ro