Romsilva: Cascada Big─âr se va regenera jpeg

Romsilva: Cascada Big─âr se va regenera

­čôü Curiozit─â┼úile ┼či culisele istoriei
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 8 iunie 2021

Un perete al cascadei Big─âr din Parcul Na╚Ťional Cheile Nerei ÔÇô Beu╚Öni╚Ťa, cu o ├«n─âl╚Ťime de aproximativ 4 metri, s-a surpat luni, 7 iunie, ├«n jurul orei 18.15, din cauze naturale. 

Cascada Big─âr s-a format ├«n timp, prin depunerea carbonatului de calciu din apele Izbucului Big─âr, care a fost acoperit de un covor de mu╚Öchi. Carbonatul de calciu pietrific─â acest covor de mu╚Öchi, care se regenereaz─â cu noi straturi de mu╚Öchi vii, astfel ├«nc├ót o cascad─â de acest tip cre╚Öte permanent ├«n dimensiuni. Cascada big─âr a atins dimensiuni considerabile ca greutate ╚Öi volum ╚Öi a cedat sub propria greutate, informeaz─â un comunicat al Biroului de Pres─â al Regiei Na╚Ťionale a P─âdurilor ÔÇô Romsilva.

Comunicatul Romsilva men╚Ťioneaz─â c─â aceast─â cascad─â este ├«ntr-o dinamic─â natural─â permanent─â ╚Öi ├«n timp se va regenera, prin depunerea unor noi straturi de mu╚Öchi pietrificat. De altfel, o cascad─â de acela╚Öi tip, cascada Moceri╚Ö, tot din Parcul Na╚Ťional Cheile Nerei ÔÇô Beu╚Öni╚Ťa, a suferit o surpare similar─â ├«n urm─â cu cinci ani, iar ├«n zona cascadei Big─âr exist─â urme ale unor astfel de fenomene similare petrecute ├«n trecut. 

Cascada Bigar 2 jpg jpeg
Cascada Bigar 1 jpg jpeg

Cascada Big─âr, una dintre cele mai populare destina╚Ťii turistice din zona Banatului, se afla ├«n Zona de Protec╚Ťie Integral─â a Parcului Na╚Ťional Cheile Nerei ÔÇô Beu╚Öni╚Ťa, ├«n Rezerva╚Ťia Natural─â ÔÇŁIzvorul Big─ârÔÇŁ, o zon─â ├«n care interven╚Ťia uman─â este minim─â, iar procesele naturale trebuie s─â se desf─â╚Öoare liber.

Acesta este motivul pentru care administra╚Ťia parcului nu a intervenit cu m─âsuri invazive, respectiv construc╚Ťii care s─â sprijine structura de travertin a cascadei, o astfel de interven╚Ťie ├«mpiedic├ónd procesele naturale.

Administra╚Ťia Parcului Na╚Ťional Cheile Nerei ÔÇô Beu╚Öni╚Ťa a luat toate m─âsurile posibile de protec╚Ťie a cascadei Big─âr, cu avizul Consiliului ╚śtiin╚Ťific al parcului, respectiv ├«ndep─ârtarea a doi arbori usca╚Ťi care s-ar fi putut pr─âbu╚Öi peste cascada Big─âr. Singurele construc╚Ťii din zona cascadei Big─âr au fost cele pentru a asigura infrastructura de vizitare a obiectivului turistic, avizate de Consiliul ╚śtiin╚Ťific al parcului, acestea fiind amplasate la o distan╚Ť─â care s─â nu afecteze cascada.  

Cascada Bigar 3 jpg jpeg
Cascada Bigar 4 jpg jpeg

Regia Na╚Ťional─â a P─âdurilor ÔÇô Romsilva respinge cu fermitate acuza╚Ťiile false ╚Öi lipsite de orice fundament ╚Ötiin╚Ťific ale unui ghid de turism, care a lansat ├«n spa╚Ťiul public informa╚Ťia cum c─â o lucrare de captare par╚Ťial─â a izvorului Big─âr pentru p─âstr─âv─âria Valea Mini╚Ö, realizat─â ├«n urm─â cu 33 de ani, ar fi provocat pr─âbu╚Öirea peretelui cascadei Big─âr. Cantitatea de ap─â care s─â favorizeze depunerile carbonatului de calciu trebuie s─â fie una moderat─â pentru a facilita acest proces natural, deci nu o eventual─â mic╚Öorare a debitului de ap─â ar fi dus la surparea peretelui cascadei. 

Garda Na╚Ťional─â de Mediu ╚Öi Agen╚Ťia Na╚Ťional─â pentru Arii Naturale Protejate au fost informate imediat de c─âtre administra╚Ťia Parcului Na╚Ťional Cheile Nerei ÔÇô Beu╚Öni╚Ťa despre producerea acestui eveniment. Administra╚Ťia Parcului Na╚Ťional Cheile Nerei ÔÇô Beu╚Öni╚Ťa, cu sprijinul Consiliului ╚śtiin╚Ťific, va identifica m─âsurile ce trebuie luate ├«n continuare.

Cascada Bigar 6 jpg jpeg
Cascada Bigar 5 jpg jpeg

Foto: Facebook / Regia Nationala a Padurilor - Romsilva