Românii emigrați în SUA aveau deja constituite importante echipe sportive la 1923 jpeg

Românii emigrați în SUA aveau deja constituite importante echipe sportive la 1923

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 12 martie 2021

Potrivit cifrelor administraţiei americane, aproximativ 150.000 de români au intrat în America în intervalul 1899-1928, cei mai mulţi până la izbucnirea Primului Război Mondial.

S-au angajat în această călătorie, care schimbă vieţi, destine, mai cu seamă românii din provinciile aflate atunci sub stăpânire austro-ungară: Transilvania, Banat, Bucovina. Pe aceştia, ţărani get-beget, trecerea Oceanului îi va transforma în lucrători necalificaţi ai turnătoriilor, minelor şi numeroaselor fabrici americane – un grup care a rămas cunoscut în istorie drept Generaţia „Mia şi drumul”; pentru că, după spusele lui Policarp Moruşca, primul episcop al românilor ortodocşi din America, „niciun suflet de român n-a plecat cu gândul să nu se mai întoarcă. Ţinta tuturor era să-şi facă «mia (de dolari) şi banii drumului». Și, totuși, ce mai mare parte a românilor ajunși în SUA nu s-a mai întors niciodată în țara natală. 

Românii emigrați în SUA aveau deja constituite importante echipe sportive la 1923, așa cum aflăm din nr. 7 al publicației „Cosînzeana”, care apărea la Cluj-Napoca în perioada interbelica. 

Sursa: Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, Biblioteca documentară, colecția "Ziare"

F1 jpg jpeg
F2 jpg jpeg
F3 jpg jpeg
F4 jpg jpeg

Citește aici mai mult despre <a href="https://www.historia.ro/revista/historia-special-nr-8-septembrie-2014">„Românii care au construit America”</a>

718 s jpg jpeg