Resturile unui sturion de Atlantic, o specie aproape dispărută în prezent, descoperite în epava unei nave regale daneze jpeg

Resturile unui sturion de Atlantic, o specie aproape dispărută în prezent, descoperite în epava unei nave regale daneze

Resturile unui sturion de Atlantic lung de doi metri, o specie aproape dispărută în prezent, au fost găsite în epava unei nave regale daneze care s-a scufundat în urmă cu peste 500 de ani, în Marea Baltică.

ÔÇ×Cu ocazia unor cercet─âri arheologice din 2019, un butoi din lemn aflat pe epava scufundat─â con╚Ťinea cadavrul aproape complet ╚Öi bine conservat al unui sturionÔÇŁ, se afirm─â ├«ntr-un articol publicat de Jurnalul de ╚Ötiin╚Ťe arheologice, editat de cercet─âtorii de la Universitatea Lund din Suedia.

Descoperirea, considerat─â unic─â de oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â, a fost posibil─â gra╚Ťie particularit─â╚Ťilor M─ârii Baltice, o mare semi-├«nchis─â, ├«n care concentra╚Ťia de oxigen este sc─âzut─â.

ÔÇ×Epava este ├«ntr-o stare de conservare at├ót de bun─â datorit─â mediului uimitor al M─ârii Baltice. Salinitatea ei sc─âzut─â nu este propice pentru viermii marini, care se hr─ânesc cu lemn (...). Fundul m─ârii este acoperit cu o argil─â fin─â, ideal─â pentru conservarea materiilor organice, iar concentra╚Ťiile reduse de oxigen contribuie ╚Öi mai mult la prezervarea materiilor organice", a explicat Brendan Foley, cercet─âtor la Universitatea Lund, citat de Agerpres.

Resturile sturionului de Atlantic (foto: Universitatea Lund)

sturion jpg jpeg

├Äntr-o c─âl─âtorie oarecum ostentativ─â, regele Hans al Danemarcei s-a deplasat ├«n vara anului 1495 ├«n Suedia pe cea mai frumoas─â ambarca╚Ťiune a sa, cea mai impun─âtoare nav─â de r─âzboi din regiune, cu inten╚Ťia de a restaura unirea celor trei ╚Ť─âri scandinave sub regen╚Ťa sa.

Suveranul danez nu se afla la bordul celui mai frumos vas al s─âu, Gribshunden, atunci c├ónd nava, pre╚Ťioasa lui ├«nc─ârc─âtur─â ╚Öi o parte a echipajului s─âu au ars ├«n dreptul localit─â╚Ťii Ronneby, un ora╚Ö costier suedez ce apar╚Ťinea pe atunci Danemarcei.

ÔÇ×Pierderea navei a fost o lovitur─â teribil─â pentru prestigiul lui Hans ╚Öi a afectat din punct de vedere material for╚Ťa lui politic─â ╚Öi militar─âÔÇŁ, a concluzionat Brendan Foley.