Restaurarea sculpturii ÔÇ×Piet├á BandiniÔÇŁ a lui Michelangelo a dezv─âluit defecte ├«n marmur─â / VIDEO jpeg

Restaurarea sculpturii ÔÇ×Piet├á BandiniÔÇŁ a lui Michelangelo a dezv─âluit defecte ├«n marmur─â / VIDEO

­čôü Patrimoniu
Autor: Adev─ârul

Restaurarea faimoasei sculpturi ÔÇ×Piet├á BandiniÔÇŁ a lui Michelangelo, care se afl─â la Museo dell' Opera del Duomo din Floren┼úa, a dezv─âluit c─â singurul bloc de marmur─â ├«n care a fost sculptat─â capodopera avea defecte, acesta fiind posibilul motiv pentru care a fost abandonat─â de artist ├«nainte de a fi terminat─â, potrivit Reuters.

Statuia le reprezinte pe Fecioara Maria ┼či Maria Magdalena ┼úin├ónd trupul lui Iisus dup─â ce a fost cobor├ót de pe cruce de Nicodemus, al c─ârui chip este un autoportret al artistului italian renascentist.    

ÔÇ×Este o Pieta care a suferit ┼či este o lucrare foarte intim─â... este cu adev─ârat o statuie personal─âÔÇŁ, a spus Beatrice Agostini, director al proiectuluid e restaurare.    

Lucrarea de restaurare a confirmat c─â bucata de 2.700 de kilograme de marmur─â are ÔÇ×veneÔÇŁ ┼či cr─âp─âturi, ├«n special la baz─â, motivul posibil pentru decizia lui Michelangelo de a se opri din a o termina.   

Artistul a pl─ânuit ini┼úial s─â a┼čeze sculptura l├óng─â morm├óntul s─âu, dar la numai c├ó┼úiva ani dup─â ce a ├«nceput s─â o sculpteze, la mijlocul secolului XVI, pe c├ónd avea 75 de ani, Michelangelo a decis s─â abandoneze capodopera, oferind-o unui servitor, care a v├óndut-o unui bancher, Francesco Bandini.    

Restauratorii nu au g─âsit niciun semn de lovituri de ciocan, f─âc├ónd improbabil─â ipoteza r─âsp├óndit─â c─â Michelangelo, nefericit atunci, a ├«ncercat s─â distrug─â sculptura ├«ntr-un moment de frustrare, se arat─â ├«n comunicat.   

Foto: Luca Aless / Wikimedia Commons 

Firenze   Museo Opera del Duomo, Pietà Bandini jpg jpeg

Restaurarea non-invaziv─â a ├«nceput ├«n 2019, dar a fost ├«ntrerupt─â de mai multe ori din cauza pandemiei. Au fost ├«ndep─ârtate depuneri de pe suprafa┼úa sculpturii, care era necur─â┼úat─â atunci, fiind adus─â la nuan┼úa ini┼úial─â.    

Proiectul a fost comandat ┼či condus de Opera di Santa Maria del Fiore ┼či finan┼úat de organiza┼úia non-profit american─â Friends of Florence.   

Vizitatorii au putut fi martori la toate etapele procesului de restaurare pentru c─â statuia a fost expus─â, ├«ntr-un laborator deschis, ├«n spatele unui ecran de sticl─â.