Recomandare TV: Crizele spirituale ale Maica Tereza, Sfânta Întunericului jpeg

Recomandare TV: Crizele spirituale ale Maica Tereza, Sfânta Întunericului

📁 Carte
Autor: Alexandru Zaharia
🗓️ 15 octombrie 2010

Un documentar inedit despre profunda criză spirituală prin care a trecut Maica Tereza, luni, 18 octombrie, ora 21.00, pe canalul Viasat History

„Pentru ce trudesc? Dacă nu există Dumnezeu, atunci nu există nici suflet. Dacă nu există suflet, atunci tu nu eşti real, Iisuse!“, scria Maica Tereza în jurnalul său. Scrisorile şi notele publicate recent scot la iveală profunda criză spirituală a Maicii Tereza şi zdruncină din temelii imaginea de „călugăriţă pioasă“.

Cum se potrivesc asemenea fraze cu imaginea misionarei devotate, care credea că munca sa este o poruncă de la Dumnezeu? Sunt acestea strigătele de ajutor ale unei femei istovite fizic şi spiritual, care spera să-şi ascundă starea de ochii lumii în acest fel, ori sunt genul de experienţe pe care doar „creştinii mistici“ le trăiesc? Sunt întrebările la care încearcă să răspundă documentarul inedit „Maica Tereza-Sfânta Întunericului“.

Maica Tereza (26 august 1910-5 septembrie 1997), născută Agnes Gonxha Bojaxhiu, a fost o călugăriţă catolică de origine albaneză, cu cetăţenie indiană. Ea a iniţiat o Misiune de caritate în Calcutta, India, în 1950. A depus jurământul de măicuţă la 24 mai 1931, alegându-şi numele de Tereza după Therese de Lisieux, protectoarea misionarilor. Pentru mai bine de 45 de ani a avut grijă de cei săraci, bolnavi, orfani sau muribunzi din India, dar şi din alte ţări.

După moarte, aceasta a fost sanctificată de Papa Ioan Paul al II-lea, conferindu-i-se titlul de Sfânta Teresa de Calcutta. Pentru activitatea sa umanitară, a câştigat Premiul Nobel pentru Pace, în 1970, şi cea mai înaltă distincţie Bharat Ratna, în 1980.

Înainte să moară, Misiunea de Caritate a Maicii Tereza includea 610 misiuni deschise în 123 de ţări. A fost admirată de multe personalităţi, guverne şi organizaţii. Cu toate acestea, a avut parte şi de critici de tot felul. Principalele critici au fost legate de viziunea ei împotriva contracepţiei şi a avortului, susţinerea botezului chiar şi după moarte.