image

„Răzbunătorul” îngropat cu pietre mari pe piept ca să nu învie - o practică ciudată de la 1600

Arheologii au descoperit mormântul unui bărbat acoperit cu pietre mari, aparent pentru a-l împiedica să se ridice din morți ca un „răzbunător”, în timp ce excavau în jurul unei spânzurători din secolul al XVII-lea din Germania.

image

Mormântul, situat în apropierea orașului Quedlinburg din landul Saxonia-Anhalt, este unul dintre cele cel puțin 16 descoperite la locul spânzurării, unde criminalii erau executați prin spânzurare din anii 1660 până la începutul secolului al XIX-lea.

Teama de astfel de răzbunători a crescut în Europa între secolele al XVI-lea și al XVIII-lea, a declarat pentru Live Science Marita Genesis, un arheolog care conduce săpăturile în numele autorităților statului.

„Aceștia erau oameni care, eventual, au avut o moarte prematură sau o moarte subită, fără spovedanie sau absolvire”, a spus ea. „A existat teama că s-ar putea întoarce pe tărâmul celor vii, așa că au fost luate diverse măsuri pentru a-i împiedica pe decedați să facă acest lucru.”

image

Astfel de măsuri ar putea include pulverizarea de tămâie, plasarea de cruci de lemn, legarea membrelor decedatului sau acoperirea acestora cu tufișuri, a spus ea. În acest caz, bărbatul a fost îngropat pe spate, fără sicriu, iar pe piept i-au fost așezate pietre mari - o măsură „în mod evident menită să îl împiedice să se ridice din mormânt”, a spus Genesis.

Scheletul îngropat nu prezenta semne de execuție, deși spânzurarea și înecarea nu ar fi lăsat urme vizibile. Examinările ulterioare ar putea dezvălui modul în care a murit bărbatul, a spus ea.

Majoritatea morților, inclusiv „răzbunătorul”, au fost îngropați fără sicrie

Locul execuției a fost un „galgenburg” - „deal al spânzurătorii” în engleză - unde criminalii condamnați erau spânzurați și adesea îngropați pentru ca nimeni să nu fie nevoit să transporte cadavrele pe distanțe lungi, a declarat Genesis. Situl are cel puțin 16 morminte individuale și două „gropi de oase” care conțineau rămășițe deranjate de înmormântări ulterioare.

Unele dintre schelete prezintă răni provocate de obiecte ascuțite, care ar fi putut fi provocate în timpul torturii pe „roată” sau în timpul „spintecării”, o formă oribilă de execuție rezervată celor mai răi criminali.

„Oamenii erau de obicei îngropați fără dragoste în pământ, ca niște carcase de animale, fără nicio simpatie sau grijă”, a spus Genesis. Deseori, aceștia zăceau pe burtă sau pe o parte, cu mâinile una peste alta, „ceea ce indică faptul că erau legați”, a adăugat ea.

Înmormântare ciudată

Însă una dintre înmormântările de la Quedlinburg este neobișnuită deoarece persoana a fost îngropată într-un sicriu de lemn, întinsă pe spate, cu mâinile așezate în fața ei. Arheologii suspectează că această persoană s-a sinucis, ceea ce era văzut atunci ca un tip de crimă - astfel încât legea impunea ca aceasta să fie îngropată într-un loc de execuție, a declarat Genesis.

Cu toate acestea, sicriul a arătat semne de îngrijire și compasiune în timpul înmormântării, iar trei mărgele de chihlimbar sugerează că un rozariu creștin a fost plasat alături de decedat, a spus ea.

Arheologii cred că zeci de mii de astfel de locuri de execuție trebuie să fi existat în Europa; multe au fost acum distruse de agricultură și dezvoltare urbană, dar puținele care au rămas sunt o sursă importantă de informații pentru arheologi.

„Privind în podeaua unui loc de execuție este posibil să citim istoria juridică a regiunii respective, ca într-o carte”, a spus Genesis.