image

Rămășițele unui soldat SUA din Al Doilea Război Mondial, găsite după 79 de ani

📁 Al Doilea Război Mondial
🗓️ 27 noiembrie 2023

Cercetătorii au identificat rămășițele unui soldat american care a murit în cel de-al Doilea Război Mondial când tancul pe care îl comanda a fost lovit de un proiectil în timpul unei bătălii din Germania. Defense POW/MIA Accounting Agency, un agenție federală care se ocupă cu identificarea soldaților SUA care ar altfel ar rămâne uitați, a anunțat miercuri că rămășițele sublocotenentului Gene F. Walker din Richmond, Indiana, au fost identificate în iulie, la aproape 79 de ani de la moartea sa, transmite CBS News.

Walker avea 27 de ani și comanda un tanc M4 Sherman în noiembrie 1944, când unitatea sa s-a luptat cu forțele germane în apropiere de Hücheln, Germania, iar tancul său a fost lovit de un proiectil antitanc.

"Lovitura a provocat un incendiu și se crede că l-a ucis instantaneu pe Walker", a precizat agenția. "Echipajul supraviețuitor a ieșit din tanc, dar când s-au regrupat mai târziu nu au putut să-l scoată pe Walker din tanc din cauza luptelor grele care încă se purtau".

Cum au reușit cercetătorii să găsească rămășițele militarului?

Departamentul de Război a emis o constatare prezumtivă de deces în aprilie 1945 pentru Walker. Rămășițele sale au fost identificate după ce un istoric al DPAA, care studia pierderile umane suferite de SUA în al Doilea Război Mondial, a stabilit că un set de rămășițe neidentificate recuperate în decembrie 1944 dintr-un tanc incendiat din Hücheln ar putea aparține lui Walker.

Aceste rămășițe au fost exhumate din Cimitirul militar american Henri-Chapelle din Hombourg, Belgia, în august 2021 și trimise la laboratorul DPAA pentru a fi analizate. Scheletul lui Walker a fost identificate pe baza unei analize antropologice, a unor dovezi circumstanțiale și a unei analize a ADN-ului mitocondrial.

Rămășițele sale vor fi înmormântate în San Diego, California, la începutul anului 2024. DPAA a precizat că numele lui Walker este înregistrat pe pereții celor dispăruți la Cimitirul american din Olanda din Margarten, Olanda, iar lângă numele său va fi plasată o rozetă pentru a indica faptul că, în cele din urmă, a fost găsit.

De la începutul activității sale, în 1973, a identificat rămășițele a 1.543 de soldați dispăruți în cel de-al Doilea Război Mondial. Cifrele guvernului SUA arată că peste 72.000 de soldați din cel de-al Doilea Război Mondial sunt încă dați dispăruți.