R─âm─â╚Öi╚Ťele a 10  de╚Ťinu╚Ťi politici, descoperite la Periprava jpeg

R─âm─â╚Öi╚Ťele a 10 de╚Ťinu╚Ťi politici, descoperite la Periprava

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului ╚Öi Memoria Exilului Rom├ónesc (IICCMER) ├«n colaborare cu Sec╚Ťia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General au desf─â╚Öurat ├«n perioada 8-18 iulie 2019 o nou─â campanie de investiga╚Ťii arheologice ├«n localitatea Periprava, comuna C.A. Rosetti, jud. Tulcea. Ac╚Ťiunea a avut ca obiectiv c─âutarea, descoperirea ╚Öi recuperarea r─âm─â╚Öi╚Ťelor p─âm├ónte╚Öti ale de╚Ťinu╚Ťilor politici deceda╚Ťi ├«n fosta colonie penitenciar─â.

├Än campania de cercet─âri arheologice recent ├«ncheiat─â au fost practicate patru unit─â╚Ťi de s─âp─âtur─â sau sec╚Ťiuni arheologice (S.15 = 7 x 3 m ; S.16 = 11 x 3 m; S.17 = 3 x 2 m; S.18 = 7,40 x 3 m) care au cuprins o suprafa╚Ť─â ├«nsumat─â de peste 82 de metri p─âtra╚Ťi, ├«n acestea fiind identificate ╚Öi cercetate un num─âr de 10 morminte, informeaz─â un comunicat al IICCMER.

Pentru cele 10 scheletele de de╚Ťinu╚Ťi care au fost descoperite ╚Öi recuperate ├«n cursul recentei campanii arheologice s-a urmat procedura legal─â, specific─â ├«n astfel de cazuri. Osemintele defunc╚Ťilor au fost demontate ╚Öi recuperate ├«n prezen╚Ťa unui medic legist, fiind ├«mpachetate ╚Öi transportate la Serviciul de Medicin─â Legal─â din cadrul Spitalului Jude╚Ťean Tulcea. Dup─â examinarea medico-legal─â, acestea vor fi transferate pentru analize specializate la Institutul Na╚Ťional de Medicin─â Legal─â din Bucure╚Öti, unde se realizeaz─â ╚Öi testele pentru stabilirea ADN-ului pentru persoanele decedate. Acest demers urm─âre╚Öte identificarea mor╚Ťilor prin verificarea ╚Öi compararea ADN-ului ob╚Ťinut din resturile scheletice ale acestora cu cel al rudelor ╚Öi urma╚Öilor ├«n via╚Ť─â ai victimelor.

3 2 jpg jpeg

Investiga╚Ťiile arheologice s-au efectuat ├«n prezen╚Ťa procurorilor ├«ns─ârcina╚Ťi cu cercetarea penal─â a cazului, colonel magistrat Gheorghe Stanciu ╚Öi colonel magistrat Octavian Toma, procurori militari la Sec╚Ťia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe l├óng─â ├Änalta Curte de Casa╚Ťie ╚Öi Justi╚Ťie, institu╚Ťie care ├«n anul 2015 a fost sesizat─â de IICCMER ├«n leg─âtur─â cu persoanele decedate ├«n lag─ârul de la Periprava ╚Öi a locului unde acestea au fost ├«nhumate. Ace╚Ötia au fost asista╚Ťi de un specialist criminalist din cadrul Inspectoratului Jude╚Ťean de Poli╚Ťie Tulcea (agent ╚Öef Dan Danielencu) ╚Öi de un medic legist de la Serviciul Jude╚Ťean de Medicin─â Legal─â Tulcea (dr. Vasile Da╚Öanu).

├Än ziua 17 iulie 2019, ╚Öantierul arheologic de la Periprava a fost vizitat de c─âtre Radu R─âzvan Hora╚Ťiu, adjunct al procurorului general al Rom├óniei, ╚Öi de general maior magistrat Gheorghe Cosneanu, ╚Öefului Sec╚Ťiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General. Pentru c├óteva zile, pe ╚Öantier s-au aflat ╚Öi Octav Bjoza, pre╚Öedintele Asocia╚Ťiei Fo╚Ötilor De╚Ťinu╚Ťi Politici din Rom├ónia (AFDPR), ╚Öi Radu Preda, pre╚Öedintele executiv al IICCMER.

6 campanii de cercet─âri arheologice la Periprava

├Än cursul anilor 2013 ╚Öi 2015-2019, IICCMER a organizat ╚Öi desf─â╚Öurat ╚Öase campanii de cercet─âri arheologice ├«n perimetrul cimitirului lipovenesc din Periprava. La prima campanie din 2013 nu a fost sesizat Parchetul Militar, astfel c─â institu╚Ťiile abilitate (Procuratura, Poli╚Ťia, Medicina Legal─â) nu au fost implicate, ac╚Ťiunea fiind mai cur├ónd una de sondare ╚Öi nu de cercetare ╚Öi recuperare a osemintelor. ├Än acest loc, ├«n perioada anilor 1959-1964, au fost ├«nhuma╚Ťi un mare num─âr de de╚Ťinu╚Ťi politici deceda╚Ťi ├«n colonia de munc─â de la Periprava. Zona din cadrul cimitirului unde se afl─â mormintele de╚Ťinu╚Ťilor a fost stabilit─â pe baza informa╚Ťiilor ob╚Ťinute de la localnicii mai ├«n v├órst─â ai satului, precum ╚Öi de la c├ó╚Ťiva fo╚Öti angaja╚Ťi ai coloniei penitenciare. La suprafa╚Ťa solului nu au fost puse niciodat─â semne distinctive care s─â indice prezen╚Ťa acestor morminte.

├Än cele ╚Öase campanii de s─âp─âturi au fost executate 18 sec╚Ťiuni arheologice, ├«n cadrul c─ârora au fost descoperite 54 de morminte. Dintre acestea, un num─âr de 51 de morminte, prin caracteristicile de ├«nhumare, apar╚Ťin unor de╚Ťinu╚Ťi. Trei dintre morminte, care nu erau marcate la suprafa╚Ťa solului, apar╚Ťin ├«ns─â unor localnici deceda╚Ťi ├«n ultimele decenii, despre care se cunoa╚Öte c─â s-au sinucis ╚Öi au fost ├«ngropa╚Ťi ├«n necropola de╚Ťinu╚Ťilor. Dintre mormintele de╚Ťinu╚Ťilor au fost extrase ╚Öi recuperate osemintele a 50 de persoane, la unul din sicriele descoperite constat├óndu-se c─â acesta avea avea capacul deranjat ╚Öi scheletul lips─â. Aceast─â situa╚Ťie se explic─â prin faptul c─â familia defunctului a avut c├óndva posibilitatea s─â afle locul precis al morm├óntului, s─â-l deshumeze ╚Öi s─â-i recupereze osemintele.

Conform informa╚Ťiilor documentare existente precum ╚Öi din m─ârturiile multor fo╚Öti de╚Ťinu╚Ťi politici care au fost interna╚Ťi ├«n colonia penitenciar─â de la Periprava, rezult─â c─â decesele din acest lag─âr de munc─â for╚Ťat─â au fost cauzate de ├«nfometare ╚Öi frig, de lipsa apei potabile ╚Öi a asisten╚Ťei medicale, de accidentele intervenite pe fondul condi╚Ťiilor de munc─â istovitoare ╚Öi de regimul de deten╚Ťie pe care mul╚Ťi l-au ├«ndurat ├«n lag─ârele ╚Öi ├«nchisorile unde au fost ├«ncarcera╚Ťi anterior. Unii dintre de╚Ťinu╚Ťi au fost uci╚Öi ╚Öi prin ├«mpu╚Öcare, mai ales ├«n cursul unor tentative de evadare. Toate acestea au fost poten╚Ťate de condi╚Ťiile de via╚Ť─â existente ├«n Delt─â ╚Öi de comportamentul abuziv ╚Öi violent al personalului coloniei. ├Än perioada ├«n care unitatea a func╚Ťionat ca forma╚Ťiune independent─â, din documentele oficiale rezult─â c─â la Periprava au murit cel pu╚Ťin 124 de de╚Ťinu╚Ťi, identifica╚Ťi nominal, ├«n majoritate politici, dar ╚Öi de drept comun.

Majoritatea defunc╚Ťilor au fost depu╚Öi la ├«nmorm├óntare dezbr─âca╚Ťi, ├«n sicrie confec╚Ťionate din lemn ori stufit sau, ├«n unele cazuri, trupurile au fost ├«nf─â╚Öurate ├«n rogojini de stuf ╚Öi legate cu s├órm─â. Starea general─â de conservare a scheletelor era una mai mult precar─â, asupra celor mai multe nefiind descoperite obiecte de inventar funerar. Exist─â ├«ns─â ╚Öi c├óteva cazuri la care au fost descoperite c├óteva accesorii vestimentare, de regul─â nasturi, lucru care presupune c─â trupurile acelor defunc╚Ťi au posedat anumite articole sumare de ├«mbr─âc─âminte la momentul ├«nhum─ârii.

IICCMER face ╚Öi pe aceast─â cale un nou apel c─âtre rudele ╚Öi urma╚Öii victimelor care au decedat ├«n lag─ârul de la Periprava precum ╚Öi c─âtre to╚Ťi cei care au cuno╚Ötin╚Ť─â despre astfel de persoane, pentru a contacta pe orice cale institutul sau direct pe responsabilul cercet─ârilor arheologice, Gheorghe Petrov (tel. 0721400396), ├«n vederea ├«ndrum─ârii acestora c─âtre autorit─â╚Ťile care au ├«n sarcin─â identificarea osemintelor recuperate.