Proiect de 5 milioane de euro pentru restaurarea Castelului Corvinilor jpeg

Proiect de 5 milioane de euro pentru restaurarea Castelului Corvinilor

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 20 iunie 2018

Cel mai amplul proiect de restaurare a Castelului Corvinilor, derulat în ultimele decenii, va fi realizat printr-un proiect finanțat din fonduri de la Uniunea Europeană, estimat la aproape cinci milioane de euro.

„Castelul se află pe ultimii pași înainte de începerea proiectului, care a trecut de analiza tehnică și se face analiza financiară. În momentul de față, se mai cer câteva clarificări din partea primăriei”, spune Dan Bobouțanu, primarul orașului Hunedoara, citat de adevarul.ro.

În luna iulie va fi semnat contractul de execuție, au informat reprezentanții Primăriei Hunedoara. Proiectul prevede lucrări ample de intervenție la castel, atât la exterior cât și în curțile interioare. Fațadele monumentului vor fi reabilitate și conservate, vor fi create spații noi vizitabile și încăperile vor fi restaurate.

„O atenție vor primi lucrările de restaurare a suprafețelor pictate din Castelul Corvinilor, monumentul istoric fiind unicat în Ardeal prin frescele sale”, se arată în proiect.

Proiectul mai prevede renunțarea la încălzirea pe gaz și trecerea la încălzirea electrică. Castelul Corvinilor datează din secolul al XV-lea și este unul dintre cele mai vizitate monumente istorice din Transilvania.

Încă din luna aprilie a anului trecut, Agenția de Dezvoltare Regională Vest a anunțat că proiectul de restaurare a Castelului Corvinilor a primit finanțare de la Uniunea Europeană. Procedurile de licitații au fost îngreunate de Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice, care a respins de cinci ori publicarea documentației de atribuire pentru lucrările de restaurare. Motivul a fost, potrivit primarului Hunedoarei, că reprezentanții ANRMAP au considerat că singurul criteriu de selecție trebuia să fie prețul cel mai scăzut oferit de participanți, în timp ce administrația locală solicita ca și criteriu de selecție: valoarea ofertei (60%) și experiența similară (40%).