Profesorul şi arheologul Alexandru Avram a murit la Histria, cetatea sa de suflet jpeg

Profesorul şi arheologul Alexandru Avram a murit la Histria, cetatea sa de suflet

📁 Biografii
Autor: Redacția
🗓️ 6 august 2021

Profesorul Alexandru Avram a murit la vârsta de 65 de ani. Anunţul a fost făcut de colegii săi de la Muzeul de Istorie şi Arheologie din Constanţa şi de cei de la Direcţia de Patrimoniu Digital.

Specialiştii Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa deplâng plecarea prea timpurie dintre noi a profesorului, epigrafistului, arheologului Alexandru Avram.

„Neobosit cercetător al antichităţii greceşti şi moştenirii sale pe tărâmul vest-pontic, puternic legat de instituţia constănţeană prin numeroase şi constante colaborări ştiinţifice, dar şi prin sentimente de prietenie şi preţuire, profesorul Alexandru Avram s-a stins în ziua de 4 august 2021, la Histria, cetate de suflet şi cel mai de seamă loc în inima şi viaţa sa profesională.

Dispariţia sa prematură lasă un imens gol în lumea academică naţională şi internaţională, precum şi în rândul colegilor care l-au iubit şi apreciat şi care îi aduc astfel un ultim omagiu. Requiescat in pace!”, scriu cei de la MINAC.

Şi colegii profesorului de la Direcţia de Patrimoniu Digital au transmis un mesaj.

„Un suflet nobil, de o erudiţie excepţională, profesorul Avram a inspirat serii numeroase de studenţi şi a motivat, prin muncă, acribie şi devotament, tinerele generaţii de cercetători cărora le-a fost un model. Moira, în bunătatea ei, a făcut ca pentru o parte a colegilor din Direcţia Patrimoniu Digital să le fie profesor şi coordonator de doctorat.

Profesorul Alexandru Avram îşi privea studenţii ca pe egalii săi, considerându-i colegi, ajutându-i necondiţionat în orice privinţă. Omul Alexandru Avram era distins, ne învăluia în bunătatea pe care o emana, devenindu-ne, fără să băgăm de seamă, etalon de umanitate şi moralitate.

Drum lin spre lumină, domnule profesor! Vă mulţumim pentru tot ceea ce aţi făcut pentru noi şi am devenit!

Sit tibi terra levis, carrissime magister!”

Alexandru Avram a fost profesor invitat la Facultatea de Istorie din Halle (2001) şi director de studii invitat la École Pratique des Hautes-Études, Paris (2002).

A fost profesor în perioada 2002 - 2020 la Universitatea Le Mans - Facultatea de Litere.