Procurorii DIICOT cercetează abdicarea Regelui Mihai jpeg

Procurorii DIICOT cercetează abdicarea Regelui Mihai

📁 Monarhia în România
🗓️ 23 aprilie 2018

La sesizarea Mișcării pentru Regat și Coroană, DIICOT cercetează falsul istoric și juridic comis la 30 decembrie 1947, care a avut ca rezultat răsturnarea ordinii constituționale în Regatul României și desființarea statului de drept.

DIICOT – Structura Centrală a dispus, sub nr. 467/D/P/2018, începerea urmăririi penale „in rem", sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de art.397 și 438 Cod Penal, a transmis săptămâna trecută Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată, sub semnătura procurorul șef de secție Mihaela Porime.  DIICOT precizează că „alte aspecte legate de acest dosar nu pot fi comunicate în acest moment", informează România TV.

Regele Mihai a abdicat la sfârșitul anului 1947, după ce s-a întors de la Londra, unde a luat parte la nunta Principesei Elisabeta a Angliei. A cunoscut-o atunci pe Ana de Bourbon-Parma, pe care decide să o ia de soție.

La întoarcerea în țară – care i-a surprins pe liderii PCR, care se așteptau ca regele să rămână în străinătate, Regele a luat legătura cu membrii guvernului pentru a discuta despre viitoare căsătorie. Însă după Crăciun, când a revenit de la Sinaia la București, Regelui i-a fost pus actul de abdicare în față și a fost obligat să semneze.

Se întâmpla în data de 30 decembrie 1947, ultima zi a monarhiei în România. Comuniștii au proclamat imediat abolirea regimului monarhic și nașterea republicii populare.

Regele a părăsit țara trei zile mai târziu, pe 3 ianuarie. A început astfel lungul exil al Regelui Mihai. În 1948, el s-a căsătorit, în Grecia, cu prințesa Ana de Bourbon-Parma, cu care a avut cinci fete:Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria. 

Citește și:

30 decembrie 1947: Cum a abdicat Regele Mihai

Adrian Cioroianu, despre Regele Mihai: ”Ce era de ales între abdicare și sinucidere?”

Carol al II-lea și Mihai I – cum au plecat în exil ultimii regi ai României