Probabil cea mai ridicată temperatură înregistrată pe Pământ: 54 de grade Celsius jpeg

Probabil cea mai ridicată temperatură înregistrată pe Pământ: 54 de grade Celsius

La Ahvaz, un ora┼č din sud-vestul Iranului, s-a anun┼úat s─âpt─âm├óna trecut─â cea mai ridicat─â temperatur─â care a fost ├«nregistrat─â vreodat─â ├«n aceast─â ┼ú─âr─â: 53,7 grade Celsius. Aceasta ar putea s─â fie temperatura record de pe P─âm├ónt, dac─â se adeveresc m─âsur─âtorile realizate de Weather Underground, respectiv 54 de grade Celsius.

Etienne Kapikian, meteorolog la MeteoFrance, a postat joi pe Twitter informa┼úia potrivit c─âreia ├«n Ahvaz au fost 53,7┬░C. Kapikian spune c─â temperatura este un record absolut na┼úional ┼či este considerat─â cea mai mare ├«nregistrat─â vreodat─â ├«n iunie, ├«n Asia Continental─â , relateaz─â adevarul.ro.

627x0 (1) jpg jpeg

Site-ul Weather Underground a indicat ├«ns─â c─â temperatura ├«n ora┼č a urcat ┼či mai mult, p├ón─â la 54 de grade Celsius, la orele locale 4:51 ┼či 5 pm. Dac─â informa┼úiile sunt reale, aceasta este cea mai ridicat─â temperatur─â ├«nregistrat─â vreodat─â pe P─âm├ónt, de c├ónd exist─â m─âsur─âtori meteorologice.

Totul se ├«nt├ómpl─â la doar o lun─â dup─â ce ├«n mai multe zone din Orientul Mijlociu au fost ├«nregistrate recordurile lunii mai. Pe 28 mai, ├«n Turbat, Pakistan, au fost 53,5 de grade Celsius, cea mai mare temperatur─â din ┼úar─â ┼či record la nivel mondial, pe mai, potrivit meteorologului Jeff Masters, de la Weather Underground. Tot ├«n Orientul Mijlociu, ├«n Kuweit s-a ├«nregistrat, pe 21 iulie 54 de grade Celsius, ┼či tot at├ótea grade indica termometrul ┼či la Tirat Zvi, ├«n Israel, ├«n 1942.

├Än Europa s-au ├«nregistat miercuri 43,2 grade la Sigonella, l├óng─â ora┼čul Catania, ├«n insula italian─â Sicilia. Peste 40 de grade au fost ┼či ├«n numeroase localit─â┼úi din Turcia. Maxima Europei a fost de 48 de grade la Atena, ├«n anul 1977, ├«n timp ce ├«n Italia au fost 47 de grade ├«n 2007, la Foggia.

Extrem de cald pentru aceast─â perioad─â a fost ┼či ├«n Statele Unite. S─âpt─âm├óna trecut─â au fost 51,6 grade Celsius la Needles, ├«n California, ┼či 52,8 grade la Valea Mor┼úii, ├«n acela┼či stat, potrivit Accuweather.