Prin╚Ťul Charles, vizit─â la Institutul Cultural Rom├ón din Londra / FOTO jpeg

Prin╚Ťul Charles, vizit─â la Institutul Cultural Rom├ón din Londra / FOTO

Prin╚Ťul Charles a fost prezent joi, 24 mai, la Institutul Cultural Rom├ón din Londra, pentru a vizita expozi╚Ťia de acuarele asociat─â volumului bibliofil ÔÇťTransylvania FlorilegiumÔÇŁ, care celebreaz─â unicitatea ╚Öi extraordinara diversitate a patrimoniului natural rom├ónesc ╚Öi pentru a participa la lansarea albumului omonim.

Prin╚Ťul de Wales a fost ├«nt├ómpinat de pre╚Öedintele ICR, Liliana ╚Üuroiu, ╚Öi de directorul ICR Londra, domnul Dorian Branea. Vizita s-a efectuat ├«n prezen╚Ťa ambasadorului Rom├óniei ├«n Marea Britanie, ES domnul Dan Mihalache, ╚Öi a reprezentan╚Ťilor Addison Publications, Sir Nicholas Pearson ╚Öi Lady Henrietta Pearson,  ini╚Ťiatorii expozi╚Ťiei ╚Öi albumului aferent.

De-a lungul vizitei, Liliana ╚Üuroiu a discutat cu ├«naltul oaspete despre colaborarea ICR cu Funda╚Ťia ÔÇ×Prin╚Ťul de WalesÔÇŁ, ├«n multiplele proiecte de conservare a patrimoniului pe care Prin╚Ťul Charles le deruleaz─â ├«n Rom├ónia. De asemenea, pre╚Öedintele ICR a folosit acest prilej pentru a-i mul╚Ťumi mo╚Ötenitorului coroanei britanice c─â a acceptat ca Funda╚Ťia ÔÇ×Prin╚Ťul de WalesÔÇŁ din Rom├ónia s─â devin─â unul dintre partenerii Institutului Cultural Rom├ón ├«n derularea programului de celebrare a Centenarului Marii Uniri, informeaz─â un comunicat al ICR Londra.

Printre invita╚Ťi s-au num─ârat o parte dintre cei 36 de arti╚Öti din ├«ntreaga lume care semneaz─â cele 124 de acuarele, personalit─â╚Ťi ale scenei culturale londoneze, lideri ai comunit─â╚Ťii rom├óne╚Öti din Marea Britanie, precum ╚Öi diploma╚Ťi ╚Öi diploma╚Ťi culturali afilia╚Ťi misiunilor rom├óne╚Öti din Londra ╚Öi parteneri ai acestora.

2 jpg jpeg
3 jpg jpeg
4 jpg jpeg
5 jpg jpeg

Vezi aici GALERIE FOTO

Dup─â vizitarea expozi╚Ťiei ╚Öi examinarea impun─âtorului album, ambele realizate la sugestia ╚Öi cu sus╚Ťinerea sa, Prin╚Ťul Charles, un adept al metodelor tradi╚Ťionale de exploatare a resurselor naturale, s-a delectat cu o mic─â expozi╚Ťie culinar─â cu produse bio ╚Öi artizanale rom├óne╚Öti. La final, Prin╚Ťul de Wales a primit ├«n dar din partea pre╚Öedintelui ICR un album ╚Öi o oper─â de art─â creat─â special de artistul Mihai ╚Üopescu, iar din partea ambasadorului Rom├óniei, un stilou inspirat de creatorul acestui instrument de scris, rom├ónul Petrache Poenaru.

Cu aceast─â ocazie, Prin╚Ťul Charles a vizitat pentru a doua oar─â sediul londonez al Institutului Cultural Rom├ón, dup─â ce, ├«n anul 2014, a acceptat invita╚Ťia de a participa la vernisajul unei expozi╚Ťii de peisaje transilvane, care a fost realizat─â, la fel ca ÔÇŁTransylvania FlorilegiumÔÇŁ, la propunerea ╚Öi cu sprijinul s─âu. Cu prilejul vizitei de acum patru ani, mo╚Ötenitorul coroanei britanice a p─â╚Öit pentru prima dat─â ├«ntr-o misiune diplomatic─â rom├óneasc─â.

album deschis jpg jpeg

At├ót lansarea albumului, c├ót ╚Öi expozi╚Ťia de la Institutul Cultural Rom├ón din Londra au f─âcut ├«n ultimele zile obiectul unor articole elogioase ├«n presa cea mai influent─â, dac─â e s─â amintim doar cotidianul The Guardian sau revista de specialitate Gardens Illustrated, care au subliniat singularitatea ecosistemului de plante rare al Rom├óniei, f─âr─â corespondent ├«n alte p─âr╚Ťi ale Europei. Albumul de lux ÔÇťTransylvania FlorilegiumÔÇŁ, ├«ngrijit de reputatul profesor ╚Öi botanist dr. John Akeroyd, cu o prefa╚Ť─â semnat─â de ├«nsu╚Öi Prin╚Ťul de Wales, va ap─ârea ├«n dou─â volume ╚Öi un total de 124 de plan╚Öe realizate de-a lungul a ╚Öapte ani.

Evenimentul multi-art organizat ├«n jurul acestei apari╚Ťii editoriale excep╚Ťionale dedicate biodiversit─â╚Ťii rom├óne╚Öti face parte din programul Institutului Cultural Rom├ón de s─ârb─âtorire a Centenarului Marii Uniri. Vernisajul expozi╚Ťiei ╚Öi lansarea volumului sunt completate, ├«n intervalul 23-24 mai, de o prelegere a dr. John Akeroyd despre bog─â╚Ťia florei din Rom├ónia, de o expozi╚Ťie de fotografie digital─â av├ónd ca tem─â parcurile din Bucure╚Öti, precum ╚Öi de inaugurarea unei instala╚Ťii botanico-artistice, numit─â ÔÇ×Gr─âdina Marii UniriÔÇŁ, ├«n pia╚Ťa Belgrave Square din apropierea Palatului Buckingham.

├Äntregul proiect se deruleaz─â ├«n marja celebrului festival botanic Chelsea Flower Show, unul dintre cele mai vizibile evenimente interna╚Ťionale din capitala britanic─â, fiind realizat de Institutul Cultural Rom├ón din Londra ├«mpreun─â cu un consor╚Ťiu de parteneri rom├óni ╚Öi britanici, format din Ambasada Rom├óniei la Londra, Funda╚Ťia ÔÇ×Prin╚Ťul de WalesÔÇŁ, Editura Addison Publications, Prim─âria Municipiului Bucure╚Öti prin Creart ÔÇô Centrul de Crea╚Ťie, Art─â ╚Öi Tradi╚Ťie al Municipiului Bucure╚Öti.