image

Prim─âria Capitalei se redeschide cu ocazia Nop╚Ťii Muzeelor 2022

Prim─âria Capitalei se redeschide publicului larg, ├«n noaptea de 14 mai 2022, cu o serie de evenimente ├«n cadrul c─ârora vizitatorii vor putea redescoperi istoria ╚Öi arhitectura palatului care g─âzduie╚Öte Prim─âria, dar ╚Öi pove╚Öti despre ora╚Öul trecut ╚Öi prezent prin expozi┼úii, proiec┼úie de film ┼či instala┼úie video despre Bucure╚Öti.

Dup─â ce anul trecut, Prim─âria a fost deschis─â pentru prima dat─â publicului larg cu ocazia Nop╚Ťii Europene a Muzeelor ╚Öi vizitat─â de mii de oameni, Prim─âria Municipiului Bucure╚Öti reintr─â anul acesta ├«n programul evenimentului care are loc pe 14 mai, ├«n intervalul orar 18:00-24:00, cu o serie de expozi╚Ťii, instala╚Ťii ╚Öi o proiec╚Ťie de filme, care marcheaz─â, prin evenimente tematice, momente remarcabile ╚Öi istorice ale Capitalei.

4f58ba93 d17a 46b3 a8c5 76566ba7d8ca jpg

Din programul Nop╚Ťii Europene a Muzeelor la Prim─âria Capitalei fac parte:

┬Ě         ╚Öase expozi┼úii ÔÇô ÔÇ×112 PatrimoniuÔÇŁ - harta sesiz─ârilor pe patrimoniu Bucure╚Öti (Ordinul Arhitec╚Ťilor din Rom├ónia ÔÇô Filiala Bucure╚Öti), ÔÇ×Virtu╚Ťile Restitu╚Ťiei ÔÇô Principii de Recuperare ├«n zone de Patrimoniu AgresateÔÇŁ(Ordinul Arhitec╚Ťilor din Rom├ónia ÔÇô Filiala Bucure╚Öti ├«n parteneriat cu Universitatea de Arhitectur─â ╚Öi Urbanism ÔÇ×Ion MincuÔÇŁ), ÔÇ×Machete PUZ-uri Buze╚Öti ╚Öi VeronaÔÇŁ (Ordinul Arhitec╚Ťilor din Rom├ónia ÔÇô Filiala Bucure╚Öti), ÔÇ×Elev ├«n Epoca de AurÔÇŁ (Asocia╚Ťia ÔÇ×Bucure╚Ötiul meu dragÔÇŁ), ÔÇ×Dup─â 20 de aniÔÇŁ (Asocia╚Ťia Bucure╚Ötiul meu drag) ╚Öi ÔÇ×Forturile Capitalei, de la ruin─â la resurs─âÔÇŁ (Asocia╚Ťia Turism Istoric);

┬Ě         patru instala╚Ťii - ÔÇ×Glosar de termeni de arhitectur─âÔÇŁ (Ordinul Arhitec╚Ťilor din Rom├ónia ÔÇô Filiala Bucure╚Öti), ÔÇ×Azi sunt primarÔÇŁ (Asocia╚Ťia Turism Istoric), Uranus ConciliereÔÇŁ (Ideilagram) ╚Öi instala┼úia video despre Bucure┼čtiul de secol XX ÔÇ×Colec┼úia de imagini Mihai OroveanuÔÇŁ (Salonul de proiecte);

┬Ě         o proiec┼úie de filme istorice din arhiva Muzeului Municipiului Bucure┼čti.

Toate evenimentele prezente anul acesta la Prim─âria Capitalei aduc ├«n discu╚Ťie problema patrimoniului bucure╚Ötean ╚Öi a modului ├«n care acesta poate deveni o resurs─â viabil─â ╚Öi vital─â a ora╚Öului. Publicul poate s─â descopere nu doar imagini ale vechiului Bucure╚Öti, ci chiar s─â propun─â idei pentru regenerarea urban─â sau platforme prin care se pot implica activ ├«n problemele comunit─â╚Ťii. Evenimentele vor avea loc at├ót ├«n interiorul cl─âdirii din Bulevardul Regina Elisabeta, precum ╚Öi ├«n curtea interioar─â a Prim─âriei.

Programul de vizitare este de la ora 18:00 ╚Öi p├ón─â ora 24:00, ultima intrare fiind la ora 23:45. Accesul ├«n cl─âdire se va face ├«n grupuri de c├óte 10 ÔÇô 15 persoane, pe intrarea principal─â, iar vizitele vor fi ghidate.

Evenimentul este organizat de Prim─âria Capitalei prin ARCUB, ├«n parteneriat cu Ordinul Arhitec╚Ťilor din Rom├ónia ÔÇô Filiala Bucure╚Öti, Universitatea de Arhitectur─â ╚Öi Urbanism ÔÇ×Ion MincuÔÇŁ, Muzeul Municipiului Bucure╚Öti, Zeppelin, Asocia╚Ťia Bucure╚Ötiul meu drag, Asocia╚Ťia Turism Istoric ┼či Salonul de proiecte.

***

Din programul Nop╚Ťii Europene a Muzeelor la Prim─âria Capitalei fac parte urm─âtoarele evenimente:

Expozi╚Ťii

ÔÇ×112 PatrimoniuÔÇŁ (Ordinul Arhitec╚Ťilor din Rom├ónia ÔÇô Filiala Bucure╚Öti) ÔÇô Harta sesiz─ârilor pe patrimoniu Bucure╚Öti este un proiect care face apel la civism ╚Öi la implicare cet─â╚Ťeneasc─â pentru valorile patrimoniului. Platforma ÔÇ×112 PatrimoniuÔÇŁ s-a creat dup─â o serie de controverse legate de diverse cl─âdiri de patrimoniu care au fost d─âr├ómate ├«n 2019. Prima ac╚Ťiune a fost o scrisoare deschis─â c─âtre prim─âria ora╚Öului, semnat─â de peste 170 personalit─â╚Ťi din Bucure╚Öti ╚Öi peste 3.000 de semnatari ├«n online. Aceasta ac╚Ťiune a ├«nchegat la Ordinul Arhitectilor Filiala Bucure╚Öti Grupul pentru Patrimoniu, ini╚Ťiator al acestei platforme de ac╚Ťiune rapid─â, dedicat─â ├«n principal ac╚Ťiunilor rapide ├«n situa╚Ťia agresiunilor pe patrimoniul construit al Bucure╚Ötiului.

ÔÇ×Virtu╚Ťile Restitu╚Ťiei ÔÇô Principii de Recuperare ├«n zone de Patrimoniu AgresateÔÇŁ (Ordinul Arhitec╚Ťilor din Rom├ónia ÔÇô Filiala Bucure╚Öti) este o expozi╚Ťie care pune ├«n discu╚Ťie modalitatea ├«n care ar trebui recuperate cl─âdirile de patrimoniu agresate. Proiectul ├«ncearc─â s─â g─âseasc─â un set comun de valori care s─â fie transpus legislativ ├«n vederea protej─ârii patrimoniului existent, dar ╚Öi a recuper─ârii celui deja agresat.

ÔÇ×Machete PUZ-uri Buze╚Öti ┼či VeronaÔÇŁ (Ordinul Arhitec╚Ťilor din Rom├ónia ÔÇô Filiala Bucure╚Öti) ÔÇô Cele dou─â zone care apar ├«n machetele ridic─â o serie de ├«ntreb─âri legate de modul ├«n care se fac demol─ârile ├«n ariile considerate de patrimoniu sau protejate precum ╚Öi modul ├«n care ar trebui s─â ne raport─âm la aceste zone istorice ale Capitalei.

ÔÇ×Forturile Capitalei, de la ruin─â la resurs─âÔÇŁ (Asocia╚Ťia Turism Istoric) este un proiect inedit care porne╚Öte de la nevoile reale de integrare ╚Öi remodelare a unor obiective militare ├«n peisajul urban. ├Äntreaga centur─â fortificat─â a Capitalei are poten╚Ťialul de a deveni o centur─â verde cu numeroase spa╚Ťii culturale, artistice, de agrement. Proiectul centralizeaz─â idei ╚Öi solu╚Ťii implementate pe construc╚Ťii similare ├«n alte ╚Ť─âri ╚Öi propune, ├«n func╚Ťie de particularitatea fiec─ârei zone ├«n parte solu╚Ťii de integrare ╚Öi de folosire a acestor spa╚Ťii unice ├«n Rom├ónia.

ÔÇ×Elev ├«n Epoca de AurÔÇŁ (Asocia╚Ťia ÔÇ×Bucure╚Ötiul meu dragÔÇŁ) ÔÇô Expozi┼úia de fotografie ├«ncearc─â s─â recreeze atmosfera unei institu┼úii greu ├«ncercat─â ├«n anii dictaturii ceau┼čiste, dar ┼či s─â sugereze o atmosfer─â de ├«ndoctrinare cotidian─â a t├ón─ârului aflat pe b─âncile ┼čcolii ┼či care a reu┼čit s─â devin─â intelectualul de ast─âzi f─âr─â a fi suferit, aparent, mari traume sau f─âr─â a-┼či fi pierdut umanitatea ┼či bucuria de a ├«nv─â┼úa ┼či iubi cartea.

ÔÇ×Dup─â 20 de aniÔÇŁ (Asocia╚Ťia ÔÇ×Bucure╚Ötiul meu dragÔÇŁ) este un proiect al fotografului Andrei B├«rsan care a cartografiat fotografic acelea╚Öi locuri din Bucure╚Öti dup─â mai bine de dou─â decenii. Instantaneele sale ne ofer─â posibilitatea s─â c─âl─âtorim ├«n timp ╚Öi s─â ├«n╚Ťelegem evolu╚Ťia Capitalei de la Revolu╚Ťia din 1989 p├ón─â azi.

Instala╚Ťii

ÔÇ×Glosar de termeni ÔÇô defini╚Ťii din normele pentru construc╚ŤiiÔÇŁ (Ordinul Arhitec╚Ťilor din Rom├ónia ÔÇô Filiala Bucure╚Öti) este un proiect care porne╚Öte de la o necesitate ╚Öi anume este necesar─â o imagine c├ót mai clar─â ╚Öi mai complet─â asupra terminologiei folosite ├«n legisla╚Ťia domeniului. Glosarul ├«╚Öi propune centralizarea tuturor defini╚Ťiilor existente. Este o invita╚Ťie c─âtre arhitec╚Ťii, dar ╚Öi c─âtre publicul larg s─â contribuie la dezvoltarea acestui glosar prin ad─âugarea de termeni ╚Öi defini╚Ťii, a╚Öa cum apar ├«n legisla╚Ťia pe care o consult─â.

ÔÇ×Azi sunt primarÔÇŁ (Asocia╚Ťia Turism Istoric) este o instala╚Ťie care ├«ncearc─â s─â motiveze atitudinea civic─â a celor care ajung ├«n fa╚Ťa acesteia. Mai exact cet─â╚Ťenii sunt pu╚Öi ├«n fa╚Ťa problemelor cu care se confrunt─â ora╚Öul ╚Öi sunt invita╚Ťi s─â ofere solu╚Ťii/sugestii administra╚Ťiei actuale.

Colec┼úia de imagini Mihai Oroveanu (Salonul de proiecte) ÔÇô Instala┼úia video despre Bucure┼čtiul de secol XX, creat─â de Salonul de proiecte, prezint─â un montaj animat cu fotografii din colec┼úia de imagini, constituit─â ├«n timp de Mihai Oroveanu (1946-2013), istoric de art─â, curator, dar ╚Öi un fotograf extrem de activ ╚Öi productiv. El a grupat colec╚Ťia pe diverse categorii ÔÇô industrie, agricultur─â, cultura rural─â ╚Öi subiec╚Ťii ei, Bucure╚Ötiul ╚Öi istoria lui, muzee ╚Öi expozi╚Ťii, familia regal─â a Rom├óniei, Primul R─âzboi Mondial, Al Doilea R─âzboi Mondial, regimul comunist de-a lungul mai multor decade. O parte important─â a colec╚Ťiei const─â ├«n imagini realizate preponderent de fotografi sau studiouri fotografice din Rom├ónia, acoperind un interval temporal ├«ntre jum─âtatea secolului al XIX-lea ╚Öi anii recen╚Ťi.

ÔÇ×Uranus ConciliereÔÇŁ (Ideilagram) este un proiect despre istoria vie, despre spiritul comunitar, despre leg─âturile ╚Öi urmele r─âmase pe teren sau ├«n sufletul celor care au locuit acolo. Expozi╚Ťia ├«╚Öi propune nu doar s─â aduc─â ├«napoi, la nivel simbolic, o lume disp─ârut─â prin demol─ârile comuniste, ci ╚Öi un dialog civilizat de regenerare urban─â a ceea ce-a fost cartierul Uranus ce se ├«ntindea ├«n actuala zon─â a Casei Poporului. Proiectul prezint─â o documenta╚Ťie istoric─â ╚Öi arhitectural─â, fragmente din construc╚Ťiile demolate sau obiecte p─âstrate de c─âtre locuitori.  

Film

Proiec╚Ťie de filme despre Bucure┼čti din arhiva Muzeului Municipiului Bucure┼čti ÔÇô Muzeul Municipiului Bucure╚Öti ofer─â publicului posibilitatea de a viziona o serie de filme de colec╚Ťie care aduc un plus excelent de informa╚Ťii despre Calea V─âc─âre┼čti, Strada Lipscani ┼či zona D─âm─âroaia. Documentarele au o deosebit─â valoare istoric─â prin faptul c─â suprind imagini inedite cu primul ministru Ion I.C. Br─âtianu ┼či imagini ale Complexului Monumental V─âc─âre┼čti demolat ├«n 1985.

-----

Noaptea European─â a Muzeelor este un eveniment organizat de Re╚Ťeaua Na╚Ťional─â a Muzeelor din Rom├ónia ╚Öi se afl─â la cea de-a 18-a edi╚Ťie. Programul complet poate fi consultat online pe site-ul noapteamuzeelor.org.

Palatul Ministerului Lucr─ârilor Publice (actuala Prim─ârie) a fost construit ├«ntre anii 1906-1910, ├«n stil tradi╚Ťional, neorom├ónesc, dup─â planurile arhitectului Petre Antonescu. El face parte din planurile Regelui Carol I de a ridica sedii impun─âtoare (palate) pentru principalele institu╚Ťii ale noului stat rom├ón. Palatul a fost construit de inginerul Elie Radu pe terenul viran situat vizavi de Gr─âdina Ci╚Ömigiului, numit ÔÇ×Maidanul lui DucaÔÇŁ. ├Än timpul ocupa╚Ťiei germane din 1916-1918, Palatul Ministerului Lucr─ârilor Publice a fost rechizi╚Ťionat ╚Öi transformat ├«n Comandatura General─â German─â. Dup─â Marea Unire, p├ón─â ├«n 1948, palatul este sediul Ministerului Lucr─ârilor Publice, dar ├«n 1948, dup─â ce au fost reparate urmele bombardamentelor din Al Doilea R─âzboi Mondial, a fost desemnat drept sediul general al Prim─âriei Municipiului Bucure┼čti.

La ├«nceputul secolului XX, Prim─âria ├«┼či avea sediul ├«n casa Hagi Moscu din centrul ora┼čului, care se afla pe locul unde ast─âzi este amplasat Teatrul Na┼úional ┼či spa┼úiul verde din fa┼úa sa. Cl─âdirea fusese construit─â ├«n 1810 de c─âtre marele vistiernic Hagi Moscu ┼či fusese achizi┼úionat─â de autorit─â┼úile locale de la mo┼čtenitorii s─âi ├«n 1882. ├Äntre 1895 ÔÇô 1935 au fost organizate trei concursuri de proiecte pentru palatul Prim─âriei Bucure╚Öti. Ba chiar a fost demolat vechiul sediu p├ón─â la izbucnirea Primului R─âzboi Mondial. Planurile de ridicare a acestui palat au fost mereu am├ónate ╚Öi nu s-au concretizat, dar, din 1948, Prim─âria Municipiului Bucure╚Öti s-a a╚Öezat ├«n actualul sediu din fa╚Ť─â Parcului Ci╚Ömigiu. Cl─âdirea a trecut printr-un amplu proces de consolidare ┼či renovare ├«ntre anii 2011 ╚Öi 2016.