Prima statuie a Reginei Maria din afara granițelor României, amplasată în orașul ei natal  jpeg

Prima statuie a Reginei Maria din afara granițelor României, amplasată în orașul ei natal

📁 Monarhia în România
Autor: Redacția
🗓️ 28 noiembrie 2018

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, Institutul Cultural Român (ICR) va amplasa, în orașul Ashford din Marea Britanie, un monument dedicat Reginei Maria, figură emblematică pentru istoria României.

Cu ocazia dezvelirii statuii, pe 12 decembrie 2018, va avea loc, de la ora 12.00, o ceremonie la care vor fi prezenți președintele Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu, reprezentanți ai Ambasadei României la Londra, precum și ai Caselor Regale ale Marii Britanii și României, Gerry Clarkson CBE, președintele Consiliului Local Ashford, oficialități de rang înalt din România și Marea Britanie, informează un comunicat al ICR.

Statuia va reprezenta un reper cu valoare istorică, simbolică și estetică majoră pentru oraș, în contextul în care regina Maria s-a născut pe 29 octombrie 1875 la Eastwell Manor, fostă proprietate nobiliară din imediata apropiere a orașului. Ca urmare a câștigării concursului demarat de ICR în vara acestui an, opera amplasată în orașul Eastwell Manor este realizată de sculptorul Valentin Duicu (foto), absolvent al Universității Naționale de Arte București.

„Este o operă excepțional executată de sculptorul Valentin Duicu, un artist tânăr, dar cu o activitate bogată în realizarea de monumente dedicate unor personalități reprezentative pentru cultura românească. În contextul acestui important proiect, atât în Ashford, cât și în întreg comitatul Kent, se va desfășura, în școli și licee, un susținut program educațional coordonat, la inițiativa ICR, de către istoricul britanic Michael Paterson. Demersul urmărește să atragă, o dată în plus, atenția publicului asupra personalității și descendenței Reginei Maria a României”, declară președintele ICR.

foto VALENTIN DUICU jpg jpeg

„De obicei caut să fiu și atras de personaj, atunci când mă implic în realizarea unei lucrări, ca să-l  simt, ca un actor care intră în pielea celui pe care-l va interpreta. Am procedat la fel și în cazul acestei statui. Știm cu toții cine este Regina Maria, dar pentru lucrarea mea m-am documentat și mai mult. M-au impresionat cuvintele sale din jurnal, în care spunea că mantia (la care s-a lucrat doi ani) este foarte frumoasă și i se potrivește perfect, dar, ca și coroana, este foarte grea. Însă, scria Regina Maria, «pentru poporul meu, care mă știe dârză și ambițioasă, le voi purta, pentru că nu vreau să-l dezamăgesc»”, mărturisește sculptorul Valentin Duicu.

Realizată din bronz și având o înălțime de 2,2 metri, statuia va fi amplasată în Elwick Square, spațiu de mare vizibilitate aflat în mijlocul unui nou centru civic, în proximitatea zonei istorice și a Parcului Victoria, principala zonă verde a orașului, care poartă numele bunicii paterne a Reginei Maria. Grație poziției centrale în care va fi amplasată, statuia promite să devină, în timp, unul dintre reperele orașului Ashford, o localitate dinamică și în curs de expansiune

Amplasarea statuii este o inițiativă a Institutului Cultural Român, realizată cu sprijinul Guvernului României, prin Programul Centenar, și în parteneriat cu Consiliul Local Ashford.