Filmul „Napoleon” din 1927 (Twitter / Festival de Cannes)

Prima parte a filmului „Napoleon” din 1927, restaurată prezentată la Festivalul de la Cannes

📁 Istoria Filmului
Autor: Redacția
🗓️ 22 aprilie 2024

Prima parte a filmului „Napoleon”, de Abel Gance, va fi proiectată în luna mai la Festivalul de la Cannes sub forma unei versiuni care a necesitat mai mult de 15 ani de restaurare.

La un secol după filmarea peliculei, prima dintre cele două părți ale filmului, cu o durată de 3 ore și 40 de minute (din totalul de 7 ore), va fi prezentată în deschiderea Cannes Classics, o secțiune dedicată filmelor de patrimoniu, au anunțat organizatorii de pe Croazetă.

Operă majoră și neclasificabilă, „Napoleon” este venerat de mulți cinefili și regizori, nu în ultimul rând de Francis Ford Coppola, care revine și el la Cannes, în competiția festivalului, cu filmul „Megalopolis”, informează Agerpres.

Sub coordonarea Cinematecii Franceze, o echipă restrânsă a adunat aproape 100 de kilometri de fragmente de peliculă împrăștiate în întreaga lume, de la New York și până în Italia și Danemarca, pentru a reconstitui această versiune, care se dorește a fi o copie fidelă a operei originale.

Relatând tinerețea lui Napoleon până în primele zile ale campaniei sale din Italia, filmul, proiectat pentru prima dată în 1927, este o epopee uluitoare, plină de inovații vizuale și narative (inclusiv un celebru final în triptic, pe trei ecrane simultan). Bugetul pentru restaurare a fost estimat la o sumă cuprinsă între 2 milioane și 2,5 milioane de euro.