ÔÇ×Prima p─âl─ârie care con╚Ťine ADN ul ├«mp─âratului NapoleonÔÇŁ va fi scoas─â la licita╚Ťie jpeg

ÔÇ×Prima p─âl─ârie care con╚Ťine ADN-ul ├«mp─âratului NapoleonÔÇŁ va fi scoas─â la licita╚Ťie

O p─âl─ârie a lui Napoleon Bonaparte, descoperit─â recent ╚Öi care con╚Ťine fragmente de ADN ce dovedesc c─â i-a apar╚Ťinut ├«ntr-adev─âr celebrului ├«mp─ârat francez, va fi scoas─â la licita╚Ťie pe 27 octombrie, la Londra, de casa de licita╚Ťii Bonhams.

Acest obiect de vestimenta╚Ťie, prezentat de reprezentan╚Ťii casei Bonhams drept ÔÇ×Prima p─âl─ârie care con╚Ťine ADN-ul ├«mp─âratului NapoleonÔÇŁ, este expus la Hong Kong, ├«nainte de a fi transferat la Paris ╚Öi, apoi, la Londra, informeaz─â Agerpres.

P─âl─âria, unul dintre legendarele bicornuri adeseori v─âzute ├«n tablourile ce ├«l prezint─â pe Napoleon pe c├ómpul de lupt─â, a fost cump─ârat─â de proprietarul ei actual de la o cas─â de licita╚Ťie german─â, ai c─ârei reprezentan╚Ťi nu ╚Ötiau la acea vreme c─â apar╚Ťinuse ├«mp─âratului francez.

Foto: Bonhams

palarie Napoleon jpg jpeg

Cump─âr─âtorul a devenit intrigat c├ónd ╚Öi-a dat seama c─â p─âl─âria con╚Ťinea inscrip╚Ťii ╚Öi alte caracteristici care sugerau c─â ar fi putut s─â ├«i apar╚Ťin─â lui Napoleon. O investiga╚Ťie ini╚Ťial─â a sugerat c─â obiectul se potrivea ca dimensiune ╚Öi ca v├órst─â cu bicornurile purtate de Napoleon Bonaparte. Apoi, obiectul a fost testat prin analize extensive care au folosit metode variate, inclusiv microscopia electronic─â, fiind descoperite cinci fire de p─âr ├«n interiorul p─âl─âriei. 

ÔÇ×Dou─â dintre acele fire de p─âr au fost apoi analizate ╚Öi s-a demonstrat c─â ele con╚Ťin markeri din ADN-ul lui Napoleon", a explicat Simon Cottle, directorul pentru Europa al casei Bonhams.

Pre╚Ťul de v├ónzare al acestei p─âl─ârii este estimat ├«ntre 100.000 ╚Öi 150.000 de lire sterline.