Povestea uitat─â a celui mai vechi han din Moldova jpeg

Povestea uitat─â a celui mai vechi han din Moldova

­čôü Patrimoniu
Autor: Cosmin Zamfirache

Din hanul ridicat cu multe secole ├«n urm─â la Boto┼čani n-a r─âmas dec├ót o gur─â de pivni┼ú─â. Dup─â ce hanul a ars, negustorii armeni au construit pe locul lui o cas─â.

Cel mai vechi han din Moldova s-a aflat ├«n mahalaua armeneasc─â a Boto┼čaniului. Din vechiul loc de popas al negu┼ú─âtorilor medievali nu a r─âmas azi dec├ót o gur─â de pivni┼ú─â. Dup─â ce hanul a ars p├ón─â la temelii, negustorii armeni au construit acolo o cas─â, transformat─â de-a lungul timpului ├«n ┼čcoal─â, agie ┼či sediu pentru Siguran┼úa Statului. Ast─âzi, cl─âdirea devenit─â monument istoric e transformat─â ├«n magazin de arme ┼či cr├ó┼čm─â.

Construit înainte de 1356

Casa Bolfosu sau ÔÇŁCasa PandaÔÇŁ, dup─â cum o ┼čtiu to┼úi boto┼č─ânenii, este o superb─â cl─âdire armeneasc─â veche de 300 de ani, cea mai veche cas─â a Boto┼čaniului medieval r─âmas─â ├«n picioare. Casa i-a apar┼úinut unui bogat negustor armean, Garabet Bolfosu. Doar pl─âcu┼úa pus─â pe un zid al casei de comunitatea armean─â aduce aminte de importan┼úa cl─âdirii. O gur─â de beci care se deschide, dintr-o lateral─â a fostei locuin┼úe Bolfosu, spune o poveste aproape necunoscut─â. Beciurile aflate sub funda┼úie apar┼úin celui mai vechi han din Moldova. Unii membri ai comunit─â┼úii armene spun c─â este mai vechi dec├ót statul Moldova, ├«ntemeiat la 1356 de Bogdan I.

O gur─â de pivni┼ú─â a Casei Bolfosu ce aminte┼čte de vechiul han

627x0 21 jpg jpeg

Caravane de m─ârfuri orientale ┼či genoveze

ÔÇŁArmenii au ├«ntemeiat, economic vorbind, t├órgul medieval al Boto┼čaniului. Au venit ├«ncep├ónd cu 1211. Au ales acest loc pentru c─â era un important nod COMERCIAL. ┼×i asta le era meseria:negustoriÔÇŁ, poveste┼čte Simion Egner, unul dintre pu┼úinii membrii ai comunit─â┼úii armene r─âmas la Boto┼čani. La aceea vreme, statul Moldova nici nu era ├«ntemeiat, iar drumul COMERCIAL dintre Marea Neagr─â ┼či Marea Baltic─â trecea prin acest t├órg. ÔÇŁ Era un drum str─âb─âtut de caravane, de m─ârfuri orientale sau genoveze, de negustori bizantini sau de polonezi. Era locul perfect pentru a ridica hanuri ┼či t├órguri. Iar armenii s-au ocupat de nego┼ú dup─â invazia t─âtar─â din 1241, transform├ónd Boto┼čaniul ├«ntr-o zon─â comercial─âÔÇŁ, spune Daniel Ciuc─âl─âu, istoric boto┼č─ânean.

Vin gros ┼či bun

ÔÇťCasa Bolfosu este pe locul hanului ridicat de armeni. Hanul nu mai exist─â. Era cel mai vechi han din Moldova, pentru c─â ┼či t├órgul armeneasc era cel mai vechi. Hanul era din lemnÔÇŁ, spune D─ânu┼ú Hu┼úu, ┼čeful Direc┼úiei Jude┼úene de Cultur─â ┼či Patrimoniu. ÔÇŁDup─â invazia t─âtar─â, hanul a fost ars. Cel mai probabil, hanul care a rezistat cel mai mult era de dup─â 1400, din vremea lui Alexandru cel Bun. Se spun pove┼čti de demult cu un vin gros ┼či bun, care numai la hanul ─âsta se g─âseaÔÇŁ, adaug─â Florin Egner.

┼×i regele polonez Sobieski ar fi tras la han

Exist─â legende locale cum c─â regele polonez Jan Sobieski, dup─â asediul obositor ┼či umilitor de la Cetatea Neam┼úului, s-a retras prin zona Boto┼čaniului ┼či ar fi tras la hanul armenesc. ├Änc├óntat de atmosfer─â, a cru┼úat ├«ntreg t├órgul de jaful solda┼úilor s─âi. Originea hanului ┼či data dispari┼úiei sale se pierd ├«n negura vremii. Sigur este c─â la 1790, pe ruinele hanului, bogatul negustor armean Garabet Bolfosu ├«┼či f─âcea o cas─â minunat─â, l─âs├ónd vechile pivni┼úe la locul lor. Sunt ├«ns─â istoric sceptici ├«n privin┼úa hanului. ÔÇŁNu sunt date precise despre existen┼úa acestui han. Nu ┼čtim sigur c─â a fost acolo. Hanuri au fost cu siguran┼ú─â, t├órg f─âr─â han nu se poate, iar comunitatea armeneasc─â este veche la Boto┼čaniÔÇŁ, spune un alt istoric boto┼č─ânean, Gheorghe Median.

Gimnaziu ┼či sediu de prim─ârie

Din anul 1881, Casa Bolfosu, construit─â peste vechiul han, a servit drept sediu pentru actualul Colegiu Na┼úional ÔÇŁA.T. LaurianÔÇŁ. Aici a ├«nv─â┼úat ┼či istoricul Nicolae Iorga. ÔÇŁ├Än 1832, ├«nainte de a fi ┼čcoal─â, a fost, pentru c├ó┼úiva ani, sediul Prim─âriei Boto┼čaniuluiÔÇŁ, adaug─â ┼či istoricul Gheorghe Median. Dup─â 1902, Casa Bolfosu se transform─â ├«n sediul Agiei sau mai precis Poli┼úia ora┼čului, iar vechile beciuri au servit drept celule pentru de┼úinu┼úi. ├Än perioada comunist─â a fost abandonat─â, pentru ca, dup─â 1990, s─â fie dat─â de comunitatea armean─â ├«n chirie d agen┼úilor economici. Ast─âzi, pe locul celui mai vechi han din Moldova se afl─â un magazin de arme, un coafor, un depozit de legume ┼či un bar cu teras─â.

Sursa:www.adevarul.ro