Portretul primului duce de Buckingham, g─âsit dup─â 400 de ani / FOTO jpeg

Portretul primului duce de Buckingham, g─âsit dup─â 400 de ani / FOTO

Portretul primului duce de Buckingham, George Villiers, pictat de artistul flamand Peter Paul Rubens, a fost redescoperit dup─â 400 de ani. 

Tabloul a fost identificat ├«n colec┼úia Muzeului Glasgow de c─âtre doctorul Bendor Grosvenor, care se ocup─â de serialul ÔÇŁBritain's Lost MasterpiecesÔÇŁ (ÔÇŁCapodopere pierdute ale AnglieiÔÇŁ), realizat de BBC Four. Portretul, care dateaz─â din preajma anului 1625, era expus la Pollock House, dar se credea c─â este o copie mai t├órzie, realizat─â de un alt artist.

Portretul restaurat al lui Villiers, primul duce de Buckingham, a fost certificat ca apar┼úin├óndu-i lui Rubens, de c─âtre Ben van Beneden, director al casei memoriale a lui Rubens, din Antwerp, Belgia. Van Benden a declarat c─â tabloul reprezint─â ÔÇ×o completare rar─â a operei artistului, ar─ât├ónd cum a abordat acesta portretulÔÇŁ, relateaz─â Adev─ârul.

ÔÇ×┼×ansa de a descoperi un portret al uneia dintre cele mai importante figuri din istoria britanic─â, pictat de unul dintre cei mai mari arti┼čti din toate timpurile, a fost cu adev─ârat extraordinarÔÇŁ, a declarat Bendor Grosvenor.

Descoperirea s-a f─âcut prin cur─â┼úarea picturii, prin analiza lemnului pe care a fost pictat portretul, lemn care dateaz─â din anii 1620 ┼či care a fost preg─âtit ├«n studioul lui Rubens, precum ┼či cu ajutorul razelor X.

image

George Villiers, primul duce de Buckingham, a fost o figur─â politic─â controversat─â care s-a ridicat din mica nobilime, devenind unul dintre prefera┼úii regelui Iacob I al Angliei. Natura rela┼úiei dintre cei doi este ┼či ast─âzi subiect de discu┼úii, unii exper┼úi argument├ónd c─â erau aman┼úi, iar al┼úii c─â ar fi avut de fapt, o prietenie platonic─â.

Foto: Captur─â video BBC