image

Fotografii cu un portavion japonez scufundat in timpul bataliei de la Midway din cel de-Al Doilea Razboi Mondial

📁 Al Doilea Război Mondial
🗓️ 18 septembrie 2023

O echipa internationala de cercetare a fotografiat cu succes resturile unui portavion japonez care a fost scufundat in batalia de la Midway din 1942, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, potrivit NHK.

Echipa condusa de experti americani a fotografiat portavionul Akagi cu ajutorul unui submarin in nord-vestul insulei Hawaii timp de patru zile, incepand cu 8 septembrie.

image

Filmarile arata imagini clare ale epavei aflata la o adancime de peste 5.100 de metri. Se pot vedea blazonul cu crizantema imperiala pe prova, o ancora intinsa pe fundul marii, mitraliere si turele.

image

Locul in care se odihneste Akagi a fost identificata in 2019, dar aceasta este prima data cand portavionul a fost surprins pe video.

In batalia de la Midway din 1942, Marina Imperiala Japoneza a pierdut patru portavioane, inclusiv Akagi. Batalia este considerata a fi un punct de cotitura in razboi.

Echipa a spus ca a reusit sa fotografieze si detalii ale altor doua portavioane scufundate in lupta – Kaga si USS Yorktown.

image

Misiunea de cercetare a fost sustinuta de US National Oceanic and Atmospheric Administration, sau NOAA.

Ambasada Japoniei la Washington a spus ca Japonia si Statele Unite au luptat candva in Pacific, dar acum isi dau mana ca aliati si parteneri de cercetare in aceleasi ape. Aceasta reusita reprezinta un memento ca „pacea de astazi si descoperirile de maine sunt construite pe sacrificiile razboiului” si ca este semnificativ pentru cele doua tari sa-si aprofundeze cooperarea.